Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Na zdjęciu filet limonkowo-miodowy z ziołami. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku
Filet limonkowo-miodowy z ziołami
Najprostszy sposób jaki może być na mięso to włożyć je do marynaty, a następnie wstawić do piekarnika. Bardzo lubię tak przygotowywać mięso nie tylko dlatego, że jest to mało pracochłonne, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Mięso przechodzi wszystkimi smakami marynaty, które wydostają się na zewnątrz podczas pieczenia. Jeśli lubicie połączenie kwaśnej cytryny i słodkiego miodu to polecam Wam przepis na filet limonkowo-miodowy. Można go przyrządzić z ulubionymi ziołami. Ja dodałam tymianek, ale świetnie też pasuje rozmaryn a nawet estragon.
Składniki:
- 3 filety z kurczaka,
- 1 limonka,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki tymianku, rozmarynu lub estragonu (może być suszony),
- pieprz,
- sól.
Wykonanie:
Do naczynia włożyć skórkę z limonki, sok z limonki, miód, oliwę, posiekany czosnek, 1 łyżkę ziół. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć przygotowane wcześniej filety. Odstawić na godzinę do lodówki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut (jeśli filety były przekrojone na pół, jeśli nie to około 35 min). Posypać resztą tymianku.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
4. Herbata z miodem na przeziębienie
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
8. Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe
9. Tarta z brzoskwiniami i miodem
10. Marlenka - ciasto z miodem
11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
12. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
13. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
14. Kurczak w różowej marynacie
15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
17. Grillowana karkówka miodowa
19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 8458
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













