Portal Pszczelarski

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Na zdjęciu filet limonkowo-miodowy z ziołami. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku

przepis z miodem miód filet limonkowo-miodowy filet z kurczaka z miodem drób z miodem obiad z miodem

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Najprostszy sposób jaki może być na mięso to włożyć je do marynaty, a następnie wstawić do piekarnika. Bardzo lubię tak przygotowywać mięso nie tylko dlatego, że jest to mało pracochłonne, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Mięso przechodzi wszystkimi smakami marynaty, które wydostają się na zewnątrz podczas pieczenia. Jeśli lubicie połączenie kwaśnej cytryny i słodkiego miodu to polecam Wam przepis na filet limonkowo-miodowy. Można go przyrządzić z ulubionymi ziołami. Ja dodałam tymianek, ale świetnie też pasuje rozmaryn a nawet estragon.

Składniki:
-
3 filety z kurczaka,
- 1 limonka,
- 1 łyżka miodu,
- 2  łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki tymianku, rozmarynu lub estragonu (może być suszony),
- pieprz,
- sól.

Wykonanie:
Do naczynia włożyć skórkę z limonki, sok z limonki, miód, oliwę, posiekany czosnek, 1 łyżkę ziół. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć przygotowane wcześniej filety. Odstawić na godzinę do lodówki.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut (jeśli filety były przekrojone na pół, jeśli nie to około 35 min). Posypać resztą tymianku.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

7. Sos malinowo-miodowy

8. Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

9. Tarta z brzoskwiniami i miodem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

12. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

13. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

14. Kurczak w różowej marynacie

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Grillowana karkówka miodowa 

18. Agua fresca z borówek 

19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7529

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Chałka z szafranem i miodem

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu