Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Na zdjęciu kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku
Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną
Ciągle wypróbowuję nowe przepisy na kaczkę, bo dobrze przyrządzone mięso smakuje świetnie. Dzisiejszy przepis zawiera miód i odrobinę cynamonu, co czyni to danie wyjątkowym.
Składniki:
- 1 duża kaczka (2-2,5 kg),
- 4 ząbki czosnku,
- 1 kg jabłek,
- sok z cytryny (do skropienia jabłek),
- 200 g suszonej żurawiny,
- pół butelki czerwonego wytrawnego wina,
- rozmaryn,
- 4 łyżki miodu,
- cynamon,
- kardamon,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do jabłek dodać żurawinę, skropić całość sokiem z cytryny, po czym dodać cynamon, kardamon i miód.
Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i pozostawić na 3-4 godziny w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki wypełnić wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zszyć.
Do rozgrzanego piekarnika (170-190 stopni) wstawić kaczkę umieszczoną w naczyniu pod przykryciem. Po około 1,5 godziny wyjąć kaczkę z piekarnika i z obu stron naciąć skórę pomiędzy udami a korpusem. Tam zgromadziło się dużo tłuszczu, który teraz będzie mógł swobodnie spłynąć. Co 30 minut należy kaczkę podlewać powstałym sosem.
Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważąca 1,5-2 kg sztukę należy piec od 90 minut do 2 godzin. Na godzinę przed końcem pieczenia wlać czerwone wino (pół butelki). Na ostatnie 20 minut zdjąć pokrywę i przełączyć piekarnik na zapiekanie od góry.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
4. Herbata z miodem na przeziębienie
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami
8. Tarta z brzoskwiniami i miodem
9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
10. Marlenka - ciasto z miodem
11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
13. Kurczak w różowej marynacie
14. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
17. Grillowana karkówka miodowa
19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 12036
Komentarze z forum pszczelarskiego
michal1972 2015-07-24 18:59:14
michal44 2021-05-21 22:27:18

Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki

Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy i jego właściwości Anna Celińska

Zmiana dofinansowania do pasiek w Bawarii 2023
Niemcy stawiają na ilość i ekologię Edyta Glebocki

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023
Najlepszy miód na świecie jest ze Słowacji Edyta Glebocki

Miód z konopi - pakt między rolnictwem a pszczelarstwem przynosi plony 2023
Miód konopny z Niemiec jest bardzo pożądany Edyta Glebocki

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023
UE wie jak producenci miodu kombinują Edyta Glebocki

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Winsyk
