Portal Pszczelarski

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Na zdjęciu kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku

przepis z miodem miód kaczka z miodem obiad z miodem

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Ciągle wypróbowuję nowe przepisy na kaczkę, bo dobrze przyrządzone mięso smakuje świetnie. Dzisiejszy przepis zawiera miód i odrobinę cynamonu, co czyni to danie wyjątkowym. 

Składniki:
-
1 duża kaczka (2-2,5 kg),
- 4 ząbki czosnku,
- 1 kg jabłek,
- sok z cytryny (do skropienia jabłek),
- 200 g suszonej żurawiny,
- pół butelki czerwonego wytrawnego wina,
- rozmaryn,
- 4 łyżki miodu,
- cynamon,
- kardamon,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić  w kostkę. Do jabłek dodać żurawinę, skropić całość sokiem z cytryny, po czym dodać cynamon, kardamon i miód.

Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i pozostawić na 3-4 godziny w lodówce.

Po wyjęciu z lodówki wypełnić wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zszyć.

Do rozgrzanego piekarnika (170-190 stopni) wstawić kaczkę umieszczoną w naczyniu pod przykryciem. Po około 1,5 godziny wyjąć kaczkę z piekarnika i z obu stron naciąć skórę pomiędzy udami a korpusem. Tam zgromadziło się dużo tłuszczu, który teraz będzie mógł swobodnie spłynąć. Co 30 minut należy kaczkę podlewać powstałym sosem.

Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważąca 1,5-2 kg sztukę należy piec od 90 minut do 2 godzin. Na godzinę przed końcem pieczenia wlać czerwone wino (pół butelki). Na ostatnie 20 minut zdjąć pokrywę i przełączyć piekarnik na zapiekanie od góry.
 
Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

13. Kurczak w różowej marynacie

14. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód) 

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

16. Ryż cytrynowy z miodem

17. Grillowana karkówka miodowa 

18. Agua fresca z borówek 

19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14609

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2015-07-24 18:59:14

Popieram. Kaczka musi trochę posiedzieć w lodówce. Jest wtedy bardziej chrupiąca.

michal44 2021-05-21 22:27:18

Spróbowałem przepisu w poprzednim weekendzie i wyszła znakomicie, może przesadziłem trochę z miodem, ale tak to super, do tego jeszcze wino z winogron Pinot noir, a przeczytałem o tym na [url]https://vineo.pl/jakie-wino-do-kaczki[/url] gdzie jest wszystko o winie



  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.