Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Na zdjęciu żeberka wieprzowe w sosie czosnkowo-miodowym. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku
Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
Do przyrządzenia żeberek użyłam tego wspaniałego sosu. Czosnek i miód to smaki, które doskonale ze sobą współgrają, o czym przekonałam się nie po raz pierwszy. Żeberka marynowałam kilka godzin, po czym wstawiłam je do nagrzanego piekarnika. Aby podkręcić smak sosu wycisnęłam do niego ząbek czosnku. W ten sposób można oczywiście przyrządzić inne mięsa ale ja użyłam bardzo chudych żeberek i dlatego obiad był pyszny.
Składniki:
- 6 ładnych żeberek wieprzowych,
- 4 łyżki sosu Woh Hup,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę do miski. Dodać oliwę i sos. Dokładnie wymieszać i włożyć do marynaty żeberka. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie wstawić żeberka do piekarnika i piec w 170 stopniach aż będą miękkie. U mnie było to 40 minut. Po wyłączniu piekarnika pozostawiłam jeszcze żeberka na pewnien czas.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
4. Herbata z miodem na przeziębienie
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami
8. Tarta z brzoskwiniami i miodem
9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
10. Marlenka - ciasto z miodem
11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
12. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
13. Kurczak w różowej marynacie
14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
16. Grillowana karkówka miodowa
18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 7575
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
