Portal Pszczelarski

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Na zdjęciu żeberka wieprzowe w sosie czosnkowo-miodowym. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku

przepis z miodem miód żeberka wieprzowe żeberka wieprzowe w sosie czosnkowo-miodowym wieprzowina z miodem obiad z miodem sos Woh Hup

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Do przyrządzenia żeberek użyłam tego wspaniałego sosu. Czosnek i miód to smaki, które doskonale ze sobą współgrają, o czym przekonałam się nie po raz pierwszy. Żeberka marynowałam kilka godzin, po czym wstawiłam je do nagrzanego piekarnika. Aby podkręcić smak sosu wycisnęłam do niego ząbek czosnku. W ten sposób można oczywiście przyrządzić inne mięsa ale ja użyłam bardzo chudych żeberek i dlatego obiad był pyszny.

Składniki:
-
6 ładnych żeberek wieprzowych,
- 4 łyżki sosu Woh Hup,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę do miski. Dodać oliwę i sos. Dokładnie wymieszać i włożyć do marynaty żeberka. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie wstawić żeberka do piekarnika i piec w 170 stopniach aż będą miękkie. U mnie było to 40 minut. Po wyłączniu piekarnika pozostawiłam jeszcze żeberka na pewnien czas.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

12. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

13. Kurczak w różowej marynacie

14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

15. Ryż cytrynowy z miodem 

16. Grillowana karkówka miodowa 

17. Agua fresca z borówek 

18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7575

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Amarantus z miodem i migdałami

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2016/2019 - terminarz, wymagania, kosztorys

Pszczelarz a faktura VAT RR