Portal Pszczelarski

Herbatka z miodem na przeziębienie

Na zdjęciu herbata z miodem na przeziębienie. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku

przepis z miodem miód herbata z miodem naturalny antybiotyk napój z miodem

Herbatka z miodem na przeziębienie

Ból mięśni, gardła oraz katar - objawy jak najbardziej na czasie. Postanowiłam im się nie dać i wypróbować herbatkę z miodem na przeziębienie.

Nie jest to napój, którym można się delektować, bo dwa główne smaki, które mnie uderzyły (albo odurzyły) to chilli i zioła. Sądzę, że dzieci raczej nie dadzą rady go wypić. Jednak lecznicze nim jest niesamowite. Po wypiciu szklanki tej herbatki wydawało mi się, że płonę i przez 15-20 minut nie byłam w stanie nic zrobić. W głowie mi się kręciło i ogarnęło mnie jakieś takie wewnętrzne dygotanie, aż musiałam usiąść i poczekać. Jednak po godzinie może dwóch, ból mięśni zniknął, gardło już nie drapało i nawet chusteczka nie była mi potrzebna. Myślałam, że na wieczór objawy wrócą,  to ugotuję sobie jeszcze jedną herbatkę, ale nie było takiej potrzeby. Jeśli macie pierwsze objawy przeziębienia zaserwujcie sobie dawkę chilli, imbiru, cytryny, czosnku, miodu i tymianku w jednym, a poczujecie jak choroba was opuszcza. Takiej dawce naturalnego antybiotyku nie jest w stanie oprzeć się żadne choróbsko:)

Składniki:
-
2 duże ząbki czosnku,
- 2 cm kawałek korzenia imbiru,
- 1 czerwona papryczka chilli,
- 3 szklanki wody,
- tymianek (suszony),
- cytryna,
- miód.

Wykonanie:
Czosnek posiekać, imbir pokroić w kawałki, papryczkę oczyścić z nasion. Wymienione składniki wrzucić do garnuszka, zalać wodą i gotować 5 min. Przecedzić napój do filiżanki. Dodać cytrynę oraz miód. Wypić natychmiast.

Na zdrowie:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

7. Sos malinowo-miodowy

8. Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

9. Tarta z brzoskwiniami i miodem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

12. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

13. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

14. Kurczak w różowej marynacie

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Grillowana karkówka miodowa 

18. Agua fresca z borówek 

19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3610

Komentarze z forum pszczelarskiego

mati 2014-02-15 10:50:31

ja preferuje herbatke z rumem ale ta morze tez byc skuteczna

blondynekkrk 2014-02-15 21:05:24

Podobny przepis był wcześniej dodany tyle, że właśnie z rumem :)



  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Miód - produkt pszczeli

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Maciejowskie Miodu Smakowanie 2016

Pszczoły przerwały mecz krykieta w Johannesburgu 2017

II Światowy Dzień Pszczół w Pasiece Juliusza