Portal Pszczelarski

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Na zdjęciu wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku

przepis z miodem miód polędwiczki wieprzowe polędwiczki wieprzowe miodowo-musztardowe polędwiczki wieprzowe z miodem wieprzowina z miodem obiad z miodem

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Mój zachwyt nad polędwiczkami wieprzowymi jakoś się nie chce skończyć. Przeciętnie, robię polędwiczkę co drugą niedzielę i za każdym razem smakuje wspaniale. Wszystko to zasługa delikatnego mięsa, które bardzo szybko się smaży, dusi lub piecze, a w dodatku jest milion możliwości w postaci sosów, marynat czy innych dodatków. Moja dzisiejsza propozycja to mięso marynowane w zalewie miodowej z dodatkiem musztardy. Obiad gotowy w ciągu 30 minut oprócz czasu przeznaczonego na marynowanie. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki:
-
2 polędwiczki wieprzowe,
- 2 czubate łyżki miodu,
- 2 czubate łyżki musztardy,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- olej,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Polędwiczki pokroić na plastry. Delikatnie rozbić dłonią, oprószyć pieprzem i solą.

W misce wymieszać miód, musztardę, czosnek, oliwę, sól, pieprz, paprykę i tymianek. Zalać marynatą plastry polędwiczki i wstawić mięso do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie wyciągnąć mięso z marynaty i smażyć na rozgrzanej patelni na kolor rumiany z każdej strony.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

8. Sos malinowo-miodowy

9. Tarta z brzoskwiniami i miodem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

12. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

13. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

14. Kurczak w różowej marynacie

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Grillowana karkówka miodowa 

18. Agua fresca z borówek 

19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 55223

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2014-08-10 16:16:05

Trzeba przyznać, że polędwiczki wieprzowe prezentują się wyśmienicie. Przepis pokażę żonie!



  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele