Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Na zdjęciu pstrąg z miodem w sosie orzechowym. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku
Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
Kolejny raz przekonałam się jak fantastyczną rybą jest pstrąg. Delikatne, białe mięsko to jego wielka zaleta. Jeśli do tego dołożymy jakiś ciekawy sos, może to być prawdziwa uczta. Kiedyś bałam się ości, ale jeśli odciągniemy kręgosłup, większość ości wychodzi razem z nim.
Składniki:
- 4 pstrągi po 30 dag każdy,
- szklanka orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- sok i skórka z otarta z cytryny,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki miodu,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Sprawione pstrągi umyć dokładnie pod bieżącą zimną wodą, natrzeć solą i skórką z cytryny. Wstawić na 2 godz. do lodówki.
Orzechy włoskie drobno posiekać. Następnie utrzeć z miodem i sokiem z cytryny. W trakcie ucierania dodać koncentrat pomidorowy i białe wino.
Masło stopić w rondelku. Pstrągi wyjąc z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać stopionym masłem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 10 min.
Po tym czasie przełożyć na drugą stronę, polać sosem orzechowym i piec jeszcze 20 min. Jeśli orzechy będą się zbyt mocno rumienić można przykryć naczynie folią.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Herbatka z miodem na przeziębienie
4. Filet limonkowo-miodowy z ziołami
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
8. Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe
9. Tarta z brzoskwiniami i miodem
10. Marlenka - ciasto z miodem
11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
12. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
13. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
14. Kurczak w różowej marynacie
15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
17. Grillowana karkówka miodowa
19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 5239
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
