Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Na zdjęciu figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja
Figi warto jeść, bo bardzo dobrze wypływają na układ trawienny. O ich niezwykłych właściwościach wiedzieli już starożytni Egipcjanie i Grecy. Świeże figi są cudownym dodatkiem do deserów i ciast. Można je również podać na śniadanie.
Składniki na figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami:
- świeże figi,
- jogurt bałkański,
- łuskane pistacje,
- glazura balsamiczna lub miód.
Wykonanie:
Figi myjemy, osuszamy i kroimy na 8 części.
Do miseczki nakładamy jogurt bałkański, wrzucamy pistacje, układamy na wierzchu figi po czym polewamy miodem lub glazurą balsamiczną.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Miodowe ciasto z sezamową bezą
2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu
4. Żurawina z miodem i wanilią
5. Pierniczki świąteczne z miodem
Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja
Liczba wyświetleń artykułu: 3801
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
