Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Na zdjęciu figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja
Figi warto jeść, bo bardzo dobrze wypływają na układ trawienny. O ich niezwykłych właściwościach wiedzieli już starożytni Egipcjanie i Grecy. Świeże figi są cudownym dodatkiem do deserów i ciast. Można je również podać na śniadanie.
Składniki na figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami:
- świeże figi,
- jogurt bałkański,
- łuskane pistacje,
- glazura balsamiczna lub miód.
Wykonanie:
Figi myjemy, osuszamy i kroimy na 8 części.
Do miseczki nakładamy jogurt bałkański, wrzucamy pistacje, układamy na wierzchu figi po czym polewamy miodem lub glazurą balsamiczną.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Miodowe ciasto z sezamową bezą
2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu
4. Żurawina z miodem i wanilią
5. Pierniczki świąteczne z miodem
Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja
Liczba wyświetleń artykułu: 3983
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!
20% światowego spożycia miodu przypada na Europę
Czy to duży, czy nie? Edyta Glebocki
Zestawy prezentowe z miodem w roli głównej, czyli pomysły na sprzedaż miodu zimą
Czy warto tworzyć zestawy prezentowe na święta? Oczywiście! Joanna Baran
Od 2026 roku producenci miodu w Niemczech będą musieli podać kraj jego pochodzenia
Od 14. czerwca 2026 wchodzą nowe przepisy Edyta Glebocki
Bartnik Postępowy: Miód a witaminy (1930.08)
https://wmbc.olsztyn.pl/dlibra/publication/3195/edition/3079/content Portal Pszczelarski
Importowany miód często jest fałszowany
To problem nie tylko Niemiec, ale całej Unii Europejskiej Edyta Glebocki
Jesienne miody odmianowe. Czy ich pozyskiwanie jest obciążające dla rodzin pszczelich?
Najpopularniejsze jesienne miody odmianowe i ryzyko ich pozyskania Joanna Baran
Co zagraża zimującym pszczołom?
Jak pszczelarz może pomóc zimującym pszczołom? Joanna Baran













