Portal Pszczelarski

Pierniczki świąteczne z miodem

Na zdjęciu pierniczki świąteczne z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja

przepis z miodem miód pierniczki świąteczne pierniczki z miodem ciasteczka z miodem ciasto z miodem

Przepis na pierniczki świąteczne z miodem.

Składniki:
- 750-800 g mąki,
- 80 g masła,
- 290 g miodu lipowego,
- 12-15 g przyprawy korzennej,
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- sok z połówki cytryny,
- lukier lub czekolada (do dekoracji).

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w miseczce, dodajemy miód, jajka proszek do pieczenia oraz sok z cytryny po czym dokładnie mieszamy.

Na sam koniec dosypujemy mąkę i wygniatamy.

Ciasto rozwałkowujemy (grubość około 3-4 centymetry) i przy pomocy foremek wykrawamy z niego ciasteczka.

Pierniczki pieczemy przez 9-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Miodowe ciasto z sezamową bezą

2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu

3. Ciasteczka lekko miodowe

4. Żurawina z miodem i wanilią

5. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4938

Komentarze z forum pszczelarskiego

Miszka 2017-02-01 14:10:24

Szkoda, że do świąt daleko, bo przepis wygląda ciekawie. U mnie od paru lat królują pierniczki dojrzewające, tzw. "pierniki Silije", ale bardzo szybko schodzą i przyda mi się przepis na zrobienie pierników od ręki :)

blondynekkrk 2017-02-01 16:26:28

@Miszka, wypróbowałem ten przepis już dawno temu. Muszę przyznać, że nie dość że prosty, to wypiek prosty nawet dla tak niewprawionych w kuchni jak ja :)



  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Projekt Bartnik i polskie więziennictwo

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich