Portal Pszczelarski

Miliardy pszczół giną w tajemniczy sposób, a Trump zwalnia badaczy

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA CCD masowe ginięcie pszczół

Naukowcy w USA odkryli, że po tegorocznej (2024/2025) zimie wymarło miliony pszczół miodnych i jak na razie nie wiadomo z jakiego powodu. Niestety misja rozpoznawcza utknęła w martwym punkcie, ponieważ administracja prezydenta Trumpa zdecydowała o zwolnieniu badaczy, kierującym projektem.

Jak podaje portal internetowy focus.de, to naukowcy z Pam i Cornell University dowiedzieli się o masowym wymieraniu pszczół w Stanach Zjednoczonych. I jak podają eksperci, uszczuplanie populacji po zimie nie jest jakimś szczególnie dziwnym zjawiskiem. Nie wszystkie pszczoły radzą sobie z trudnymi warunkami atmosferycznymi. Jednakże w tym konkretnym przypadku kwestia dotyczy nie części kolonii, ale całych rojów. Jak podaje jeden z pszczelarzy - po pszczołach zostały tylko puste ule, nawet nie ma martwych pszczół, bo one też przepadły. Dlatego obecnie takie zjawisko określa się mianem "zespołu masowego wyginięcia pszczół". Klasycznym objawem tego zjawiska jest nie powracanie pszczół robotnic z pokarmem do ula. W rezultacie czego niemal połowa kolonii wymiera.

W ramach projektu badawczego przeprowadzonego w Stanach Zjednoczonych, przebadano 1,8 miliona kolonii pszczół, z czego każda liczyła od 20 000 do 80 000 członków. Jak więc podają autorzy artykułu, liczba martwych pszczół wynosi nawet kilkanaście miliardów. Eksperci winę za ten stan przypisują kilku czynnikom, między innymi braku możliwości znalezienia pożywienia przez pszczoły, stosowanie pestycydów czy zmiany klimatyczne. Jak podsumował tę sytuację jeden z naukowców z Cornell Univeritety w wywiadzie dla portalu Guardian, straty są już odczuwalne w wielu sadach, gdzie drzewa owoce nie są w odpowiedniej mierze zapylane.

Po zwolnieniu znacznej części badaczy z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych naukowcy z uniwersytetu musieli rozpocząć prowadzenie badań od początku, dlatego konkretne przyczyny tego zjawiska wciąż nie są znane. Jak relacjonują autorzy artykułu również w Niemczech obserwuje się spadek populacji miodnej pszczoły, choć jak podaje Bienen Journal straty są wysokie, ale mieszczą się w normie. Autorzy artykułu podkreślają, że w tej sytuacji także każdy człowiek może zrobić coś dla pszczół, aby zapobiegać wymieraniu ich populacji, choćby poprzez sadzenie roślin przyjaznych pszczołom na balkonach, ogrodach czy tarasach. 

Opracowano na podstawie:

focus.de, "Es ist alles weg": Milliarden Bienen sterben auf rätselhafte Weise, https://www.focus.de/earth/es-ist-alles-weg-milliarden-bienen-sterben-auf-raetselhafte-weise_2c33f821-7156-4f34-a6e0-0d11015b77ac.html, Data publikacji: 2025.03.29. Data odczytu: 2025.04.12



Liczba wyświetleń artykułu: 820

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2025-04-18 23:05:27

Szkoda, że polityka jest ważniejsza od pszczół... Ciekawe ile jeszcze szkody wyrządzi Trump dla Amerykanów i świata... idzie mu coraz "lepiej"... Dolar już mocno stracił, tak jak gospodarka USA gdy zaczęli machać szabelką w kierunku Chin....

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Domowa musztarda z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie