Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy
Składniki na jedną porcję:
- 1 dojrzała gruszka,
- 1 jabłko,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- przyprawa do szarlotki*
Z jabłka i gruszki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy do naczynia.
Do owoców dodajemy miód, sok z cytryny i przyprawę do szarlotki. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego musu.
Podajemy na zimno lub po podgrzaniu w rondelku. Można połączyć z ciastem biszkoptowym albo waflami ryżowymi.
* ja użyłam przyprawy do szarlotki w skład której wchodzi głównie cynamon (55%), dalej goździki, imbir, kardamon. W składzie pojawia się cukier, więc śmiało można użyć każdej przyprawy z osobna; ale gotowa mieszanka też może być, bo w smaku słodka na pewno nie jest.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem
2. Słodka sałatka z kurczakiem
4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi
Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy
Liczba wyświetleń artykułu: 4307
Komentarze z forum pszczelarskiego
Lukasz_Baniak 2014-01-06 16:48:28
mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:51:11
blondynekkrk 2014-01-07 11:47:09