Portal Pszczelarski

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Na zdjęciu: gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy z miodem. Autorka zdjęcia: Ewa Jarosz Źródło zdjęcia: Dietetyk w Stolicy

przepis z miodem miód gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy mus z miodem

Składniki na jedną porcję:
- 1 dojrzała gruszka,
- 1 jabłko,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- przyprawa do szarlotki*

Z jabłka i gruszki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy do naczynia.

Do owoców dodajemy miód, sok z cytryny i przyprawę do szarlotki. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego musu.

Podajemy na zimno lub po podgrzaniu w rondelku. Można połączyć z ciastem biszkoptowym albo waflami ryżowymi.

* ja użyłam przyprawy do szarlotki w skład której wchodzi głównie cynamon (55%), dalej goździki, imbir, kardamon. W składzie pojawia się cukier, więc śmiało można użyć każdej przyprawy z osobna; ale gotowa mieszanka też może być, bo w smaku słodka na pewno nie jest.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

2. Słodka sałatka z kurczakiem

3. Ciasto orzechowe z miodem

4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5183

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2014-01-06 16:48:28

Szkoda, że dzisiaj sklepy zamknięte bo chętnie bym spróbował. Nie wydaje się skomplikowany.

mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:51:11

pyszności :D

blondynekkrk 2014-01-07 11:47:09

Dzisiaj ten przepis uskutecznię :D

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną

Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

Kaczka z pieczarkami i miodem