Portal Pszczelarski

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Na zdjęciu: gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy z miodem. Autorka zdjęcia: Ewa Jarosz Źródło zdjęcia: Dietetyk w Stolicy

przepis z miodem miód gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy mus z miodem

Składniki na jedną porcję:
- 1 dojrzała gruszka,
- 1 jabłko,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- przyprawa do szarlotki*

Z jabłka i gruszki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy do naczynia.

Do owoców dodajemy miód, sok z cytryny i przyprawę do szarlotki. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego musu.

Podajemy na zimno lub po podgrzaniu w rondelku. Można połączyć z ciastem biszkoptowym albo waflami ryżowymi.

* ja użyłam przyprawy do szarlotki w skład której wchodzi głównie cynamon (55%), dalej goździki, imbir, kardamon. W składzie pojawia się cukier, więc śmiało można użyć każdej przyprawy z osobna; ale gotowa mieszanka też może być, bo w smaku słodka na pewno nie jest.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

2. Słodka sałatka z kurczakiem

3. Ciasto orzechowe z miodem

4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4306

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2014-01-06 16:48:28

Szkoda, że dzisiaj sklepy zamknięte bo chętnie bym spróbował. Nie wydaje się skomplikowany.

mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:51:11

pyszności :D

blondynekkrk 2014-01-07 11:47:09

Dzisiaj ten przepis uskutecznię :D



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Placki bananowo-owsiane z miodem

Tosty na słodko

Pancakes cytrynowe z miodem

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły