Portal Pszczelarski

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Na zdjęciu: gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy z miodem. Autorka zdjęcia: Ewa Jarosz Źródło zdjęcia: Dietetyk w Stolicy

przepis z miodem miód gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy mus z miodem

Składniki na jedną porcję:
- 1 dojrzała gruszka,
- 1 jabłko,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- przyprawa do szarlotki*

Z jabłka i gruszki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy do naczynia.

Do owoców dodajemy miód, sok z cytryny i przyprawę do szarlotki. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego musu.

Podajemy na zimno lub po podgrzaniu w rondelku. Można połączyć z ciastem biszkoptowym albo waflami ryżowymi.

* ja użyłam przyprawy do szarlotki w skład której wchodzi głównie cynamon (55%), dalej goździki, imbir, kardamon. W składzie pojawia się cukier, więc śmiało można użyć każdej przyprawy z osobna; ale gotowa mieszanka też może być, bo w smaku słodka na pewno nie jest.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

2. Słodka sałatka z kurczakiem

3. Ciasto orzechowe z miodem

4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4691

Komentarze z forum pszczelarskiego

Lukasz_Baniak 2014-01-06 16:48:28

Szkoda, że dzisiaj sklepy zamknięte bo chętnie bym spróbował. Nie wydaje się skomplikowany.

mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:51:11

pyszności :D

blondynekkrk 2014-01-07 11:47:09

Dzisiaj ten przepis uskutecznię :D



  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Pszczelarz a faktura VAT RR

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie