Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Na zdjęciu: gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy z miodem. Autorka zdjęcia: Ewa Jarosz Źródło zdjęcia: Dietetyk w Stolicy
Składniki na jedną porcję:
- 1 dojrzała gruszka,
- 1 jabłko,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- przyprawa do szarlotki*
Z jabłka i gruszki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy do naczynia.
Do owoców dodajemy miód, sok z cytryny i przyprawę do szarlotki. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiego musu.
Podajemy na zimno lub po podgrzaniu w rondelku. Można połączyć z ciastem biszkoptowym albo waflami ryżowymi.
* ja użyłam przyprawy do szarlotki w skład której wchodzi głównie cynamon (55%), dalej goździki, imbir, kardamon. W składzie pojawia się cukier, więc śmiało można użyć każdej przyprawy z osobna; ale gotowa mieszanka też może być, bo w smaku słodka na pewno nie jest.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem
2. Słodka sałatka z kurczakiem
4. Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi
Odwiedź mój blog kulinarny: Dietetyk w Stolicy
Liczba wyświetleń artykułu: 4977
Komentarze z forum pszczelarskiego
Lukasz_Baniak 2014-01-06 16:48:28
mlody_pszczelarz 2014-01-06 19:51:11
blondynekkrk 2014-01-07 11:47:09

Miody wiosenne - odmiany i właściwości
Miody wiosenne tzn. jakie? Joanna Baran

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran
