Portal Pszczelarski

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Słowacji miód najsmaczniejszy miód Bardejovsky med bardejowwski miód Martin Volansky

Miód, pochodzący z jednego z najstarszych słowackich miast - Bardejowa jest już dobrze znany w Europie. W zeszłym roku Komisja Europejska uznała bowiem "Bardejovsky med" (bardejowski miód) jako lokalny produkt i zarejestrowała go jako produkt z chronioną nazwą pochodzenia i oznaczeniem graficznym. W tym roku pszczelarze ze Słowacji mają kolejny powód do dumy, bo konkursie organizowanym w Stanach Zjednoczonych przez Centrum Badań Pszczół w kategorii miodów spadziowych i mieszanych Bardejowski miód został uznany za najsmaczniejszy miód świata. Jak przyznał sam nagrodzony pszczelarz Martin Volansky taka sytuacja, gdzie jeden miód wygrał w dwóch kategoriach konkursu miała miejsce po raz pierwszy. 

Zdaniem przewodniczącego Stowarzyszenia Obywatelskiego Berdejowskiego Miodu - Józefa Valanskiego w górach wschodniej Słowacji, gdzie właśnie produkowany jest Bardejowski miód, panują doskonałe warunki klimatyczne, zwłaszcza do produkcji miodu ciemnego. Pan Volansky jednak dodaje, że ten rok był szczególnie trudny dla pszczelarzy, ponieważ wiosną wystąpiły przymrozki i rośliny które zakwitły, szybko przemarzły. 

Rodzina Volanskich zamierza jeszcze bardziej rozsławić swoje lokalne wyroby. W tym celu planuje w najbliższej przyszłości otworzyć centrum turystyczne. Miasto zapewniło rodzinie Volanskich prawie dwa hektary ziemi, gdzie pszczelarze będą zapraszać turystów z całego świata, by prezentować swoje wyroby, ale też z bliska pokazywać świat pszczół.

Netografia

rtvs.sk, Honig aus Bardejov überzeugte bei Wettbewerb in den USA, https://dersi.rtvs.sk/clanky/tagesthema/336535/honig-aus-bardejov-uberzeugte-bei-wettbewerb-in-den-usa Data publikacji 2023.08.30, Data odczytu: 2023.08.31

Czytaj również

Który miód jest najzdrowszy?

Ile kalorii ma miód?



Liczba wyświetleń artykułu: 917

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

V Regionalny Zjazd Pszczelarzy w Wierzchowiskach

Bułgarski miód ekologiczny niebawem zaleje rynek 2017

Wilanów Miodem Płynący 2022 - kurs pszczelarski

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim