Portal Pszczelarski

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Słowacji miód najsmaczniejszy miód Bardejovsky med bardejowwski miód Martin Volansky

Miód, pochodzący z jednego z najstarszych słowackich miast - Bardejowa jest już dobrze znany w Europie. W zeszłym roku Komisja Europejska uznała bowiem "Bardejovsky med" (bardejowski miód) jako lokalny produkt i zarejestrowała go jako produkt z chronioną nazwą pochodzenia i oznaczeniem graficznym. W tym roku pszczelarze ze Słowacji mają kolejny powód do dumy, bo konkursie organizowanym w Stanach Zjednoczonych przez Centrum Badań Pszczół w kategorii miodów spadziowych i mieszanych Bardejowski miód został uznany za najsmaczniejszy miód świata. Jak przyznał sam nagrodzony pszczelarz Martin Volansky taka sytuacja, gdzie jeden miód wygrał w dwóch kategoriach konkursu miała miejsce po raz pierwszy. 

Zdaniem przewodniczącego Stowarzyszenia Obywatelskiego Berdejowskiego Miodu - Józefa Valanskiego w górach wschodniej Słowacji, gdzie właśnie produkowany jest Bardejowski miód, panują doskonałe warunki klimatyczne, zwłaszcza do produkcji miodu ciemnego. Pan Volansky jednak dodaje, że ten rok był szczególnie trudny dla pszczelarzy, ponieważ wiosną wystąpiły przymrozki i rośliny które zakwitły, szybko przemarzły. 

Rodzina Volanskich zamierza jeszcze bardziej rozsławić swoje lokalne wyroby. W tym celu planuje w najbliższej przyszłości otworzyć centrum turystyczne. Miasto zapewniło rodzinie Volanskich prawie dwa hektary ziemi, gdzie pszczelarze będą zapraszać turystów z całego świata, by prezentować swoje wyroby, ale też z bliska pokazywać świat pszczół.

Netografia

rtvs.sk, Honig aus Bardejov überzeugte bei Wettbewerb in den USA, https://dersi.rtvs.sk/clanky/tagesthema/336535/honig-aus-bardejov-uberzeugte-bei-wettbewerb-in-den-usa Data publikacji 2023.08.30, Data odczytu: 2023.08.31

Czytaj również

Który miód jest najzdrowszy?

Ile kalorii ma miód?



Liczba wyświetleń artykułu: 916

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli