Portal Pszczelarski

Miód z konopi - pakt między rolnictwem a pszczelarstwem przynosi plony 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech miód z konopi miód konopny Anete Seehaus-Arnold Veitshöchheimer-Hanfmix-Honig

W Niemczech na Bawarii w mieście Veitshöchheimer powstał bardzo interesujący układ: pszczelarka Anete Seehaus-Arnold oraz rolniczka Margit Ziegler stworzyły niecodzienny duet, dzięki któremu powstała regionalna mieszanka miodu z konopii. To jednak nie jedyna pozytywna strona tego projektu, bo głównym rezultatem jest uzyskiwanie biogazu oraz utworzenie wielohektarowych siedlisk dla dzikich pszczół. Ten projekt został także doceniony przez Ministerstwo Rolnictwa na Bawarii i zyskał pierwszą nagrodę w konkursie "Rolnicy. Pszczelarze. Razem".

Bawarskie Ministerstwo Rolnictwa od wielu lat stawia na tego typu współpracę, by tworzyć zróżnicowane ekosystemy i zapewniać przestrzeń zarówno dla zapylających owadów, jak i różnych roślin. Takie warunki natomiast są wręcz idealne od 2017 roku w regionie Rhön-Grabfeld, gdzie w Veitshöchheimer 60 gospodarstw rolnych na 130 hektarach uprawia pola biogazowe wraz z mieszkanką konopną. Dzięki temu obszar odznacza się dobrze zróżnicowanym ekosystemem i jest idealny do produkcji biogazu. Anete Seehaus-Arnold i Margit Ziegler wpadły na pomysł produkcji regionalnego miodu z oryginalnej mieszkanki roślin przeznaczonych na biogaz oraz dzikich, które są idealne dla zwiększenia populacji owadów. Warto podkreślić, że na polach biogazu pracują nie tylko "domowe" pszczoły miodne, ale także dzikie. Nagrodzone rolniczki wyliczają, że na całym obszarze przebywa około 57 gatunków dzikich pszczół, z czego aż 18 znajduje się na Czerwonej Liście Bawarii. 

Miód pod nazwą: Veitshöchheimer-Hanfmix-Honig (miód z mieszanki konopnej z Veitshöchheimer) produkowany jest od 2018 roku, a cały projekt wspierany jest przez firmę Agrokraft, Związek Rolników w Bawarii i Związek Ochrony Środowiska w Bawarii. 

Na polach wysiewane są rośliny z mieszanki nasion, specjalnie opracowanej pod uprawę biogazu przez Państwowy Instytut Winorośli i Ogrodnictwa w Veitshöchheim. Efekty okazały się naprawdę bardzo dobre, bo rośliny każdego roku przyciągają wiele owadów zapylających, w tym aż 158 gatunków dzikich pszczół, z czego dwa były zagrożone wyginięciem na Bawarii. Mieszkanka jest również tak opracowana, by była odporna na zmiany klimatyczne. Na polach uprawiany jest między innymi koper, szałwia muszkatołowa, amarantus czy ostropest, czyli rośliny, które są odporne na niedobory wody czy degradację gleby.

Netografia

gabot.de, Bayern: Erster Preis für Landwirt-Imker-Partnerschaft, https://www.gabot.de/ansicht/bayern-erster-preis-fuer-landwirt-imker-partnerschaft-424703.html Data publikacji: 2023.08.25, Data odczytu: 2023.08.29

Czytaj również

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczelarz chciał poprawić kondycję pszczół marihuaną 2021



Liczba wyświetleń artykułu: 1084

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny