Portal Pszczelarski

Pszczelarz chciał poprawić kondycję pszczół marihuaną 2021

pszczelarstwo warmińsko-mazurskie Kętrzyn konopie indyjskie marihuana pyłek kwiatowy

Funkcjonariusze Straży Granicznej odkryli pod Kętrzynem w województwie warmińsko-mazurskim plantację konopi indyjskich. Uprawiał je pszczelarz, który tłumaczył, że rośliny są mu potrzebne, by poprawić kondycję pszczół. 

Według informacji przekazanej mediom przez rzeczniczkę Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Straży Granicznej major Mirosławę Aleksandrowicz, Strażnicy Graniczni z placówki w Barcianach zauważyli plantację 7 września 2021 roku, podczas patrolu terenów przygranicznych. Po dotarciu na miejsce okazało się, że przy pasiece rosną dwadzieścia cztery dorodne krzaki konopi indyjskich, mające od 100 do 230 centymetrów wysokości.

57-letni właściciel plantacji i pasieki zarazem wyjaśnił funkcjonariuszom, że hoduje marihuanę, gdyż wpływa ona pozytywnie na kondycję pszczół. Choć tłumaczenia pszczelarza wydają się absurdalne, to są zbieżne z wynikami badań amerykańskich naukowców opublikowanymi w czasopiśmie Environmental Entomology. Według badaczy marihuana może stanowić bardzo dobre źródło pokarmu dla tych owadów. Konopie, jako roślin zapylane przez wiatr, nie posiadają wprawdzie nektaru, ale za to wytwarzają obfite ilości pyłku. Ponadto zdaniem naukowców, konopie należą do najchętniej wybieranych przez pszczoły roślin.

Jednak tłumaczenia pszczelarza w niczym mu nie pomogły. Hodowca został aresztowany. Za prowadzenie plantacji marihuany grozi mu do trzech lat pozbawienia wolności.

Czytaj również:

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Marihuana ochroni pszczoły przed pestycydami?



Liczba wyświetleń artykułu: 821

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie