Acetamiprid pozostawia ślad w produktach spożywczych 2023

Choć stosowanie czynnych neonikotynoidów zostało mocno ograniczone przez Unię Europejską jeszcze w 2018 roku, to nadal do użytku dopuszczonych jest wiele pestycydów, które zawierają między innymi acetamipryd. Organizacja Footwatch wzywa jednak do całkowitego zakazania tych środków, ponieważ w wielu badaniach udowodniono, że pozostają one obecne w wielu produktach spożywczych, a ponadto dowiedziono, że tego typu środki uszkadzają układ nerwowy pszczół.
Acetamiprid to środek, który ma szerokie zastosowanie między innymi w zwalczaniu mszyc. Tego typu pestycydy stosuje się też w uprawie rzepakowej, ponieważ są one skuteczne w walce ze szkodnikiem słodyszkiem rzepakowym. To jednak ma swoje konsekwencje również dla konsumentów. Jak wynika bowiem z przeprowadzonych badań przez Fundację Aurelia, środek ten znajduje się także w miodzie rzepakowym i w prawie 2% wszystkich nadesłanych próbek, przekraczał wartość, która została dopuszczona w prawie żywieniowym. Ponadto według badań przeprowadzonych przez organizację Foodwatch acetamiprid może także występować w wiśniach, szpinaku, cukinii lub bakłażanach. Natomiast spożywanie tych skażonych produktów jest niebezpieczne dla konsumentów.
Dlatego Footwatch wzywa do całkowitego zakazu stosowania tego środka, zwłaszcza że jego użycie w ciągu ostatnich lat wzrosło aż trzykrotnie. Jeśli bowiem rolnicy nie mogą stosować innych pestycydów, to sięgają częściej właśnie po acetamiprid.
Bibliografia
bienenjournal-de, Acetamiprid: Rückstände in vielen Lebensmitteln, https://www.bienenjournal.de/news/meldungen/acetamiprid-rueckstaende-in-vielen-lebensmitteln/, Data publikacji: 2023.07.10, Data odczytu: 2023.07.28
Liczba wyświetleń artykułu: 743
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Jak pomóc zatrutej rodzinie pszczelej?
Da się pomóc, tylko trzeba wiedzieć jak Joanna Baran

Postępowanie pszczelarza w przypadku zatrucia pszczół
Co robić w przypadku zatrucia pszczół? Joanna Baran

Zalecenia pszczelarskie na maj
Obowiązki pszczelarza w maju Joanna Baran

Sfermentowany miód rzepakowy i wrzosowy
O tym dlaczego miód fermentuje i który najczęściej? Portal Pszczelarski

Miód - co pszczelarz powinien o nim wiedzieć?
Podstawowe informacje na temat miodu. Skład chemiczny, właściwości, dawkowanie Portal Pszczelarski

Zalecenia pszczelarskie na kwiecień
Obowiązki pszczelarza w kwietniu Portal Pszczelarski

Wyposażenie pasieczyska oraz wybór rasy i linii pszczół
Portal Pszczelarski
