Portal Pszczelarski

Acetamiprid pozostawia ślad w produktach spożywczych 2023

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Niemczech neonikotynoidy Acetamiprid Footwatch rzepak

Choć stosowanie czynnych neonikotynoidów zostało mocno ograniczone przez Unię Europejską jeszcze w 2018 roku, to nadal do użytku dopuszczonych jest wiele pestycydów, które zawierają między innymi acetamipryd. Organizacja Footwatch wzywa jednak do całkowitego zakazania tych środków, ponieważ w wielu badaniach udowodniono, że pozostają one obecne w wielu produktach spożywczych, a ponadto dowiedziono, że tego typu środki uszkadzają układ nerwowy pszczół. 

Acetamiprid to środek, który ma szerokie zastosowanie między innymi w zwalczaniu mszyc. Tego typu pestycydy stosuje się też w uprawie rzepakowej, ponieważ są one skuteczne w walce ze szkodnikiem słodyszkiem rzepakowym. To jednak ma swoje konsekwencje również dla konsumentów. Jak wynika bowiem z przeprowadzonych badań przez Fundację Aurelia, środek ten znajduje się także w miodzie rzepakowym i w prawie 2% wszystkich nadesłanych próbek, przekraczał wartość, która została dopuszczona w prawie żywieniowym. Ponadto według badań przeprowadzonych przez organizację Foodwatch acetamiprid może także występować w wiśniach, szpinaku, cukinii lub bakłażanach. Natomiast spożywanie tych skażonych produktów jest niebezpieczne dla konsumentów.

Dlatego Footwatch wzywa do całkowitego zakazu stosowania tego środka, zwłaszcza że jego użycie w ciągu ostatnich lat wzrosło aż trzykrotnie. Jeśli bowiem rolnicy nie mogą stosować innych pestycydów, to sięgają częściej właśnie po acetamiprid.

Bibliografia

bienenjournal-de, Acetamiprid: Rückstände in vielen Lebensmitteln, https://www.bienenjournal.de/news/meldungen/acetamiprid-rueckstaende-in-vielen-lebensmitteln/, Data publikacji: 2023.07.10, Data odczytu: 2023.07.28



Liczba wyświetleń artykułu: 378

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 2.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele