Portal Pszczelarski

Łosoś w musztardzie i miodzie

Na zdjęciu łosoś w musztardzie i miodzie. Autorka zdjęcia: Magdalena Faltyn. Źródło zdjęcia: Kuchnia Krokusia

przepis z miodem miód łosoś w musztardzie i miodem łosoś z miodem ryba z miodem

Łosoś to moja ulubiona rybka, którą mogę jeść pod każdą postacią i o każdej porze dnia i nocy :) Łosoś jest soczysty z posmakiem słodkim dzięki temu, że w marynacie jest miód, ale i lekko ostry przez musztardę. Przepis wart polecenia więc polecam :)

Składniki:
- filety z łososia,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki miodu,
- 4 łyżki ostrej musztardy,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.

Przygotowanie:
Łososia filetujemy od skóry.

Do miski dodajemy 2 łyżki oliwy, 3 łyżki miodu, 4 łyżki musztardy, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz – dokładnie mieszamy.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia – delikatnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 6 godzin (można krócej).

Na patelnie dodajemy 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła. Na ciepłym rozpuszczonym tłuszczu kładziemy kawałki łososia, obsmażamy z dwóch stron.

Smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chilli

2. Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

3. Marchewka z jabłkiem i miodem

4. Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchnia Krokusia

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3873

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-07 11:48:24

Łosoś jest bardzo drogi ale spróbuję z inną rybą ;) A wynikiem pochwalę się :D

pszczelarka78 2014-01-09 23:32:26

Ja uwielbiam łososia, dobra ryba. Muszę wypróbować przepis, koniecznie!



  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Kukurydziane bułeczki z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.