Portal Pszczelarski

Podsumowanie sezonu w żoliborskich pasiekach miejskich 2022

pszczelarstwo w Polsce pszczelarstwo mazowieckie podsumowanie sezonu Żoliborskie miodobranie Miodowa Manufaktura

Urząd Dzielnicy Żoliborz podsumował sezon 2022 roku w swoich pasiekach w parkach Kępa Potocka i Kaskada. Z każdego ula udało się zebrać od 25 do 45 kilogramów miodu. 

Początkowo niewiele zapowiadało osiągnięcie tak dobrego wyniku. Sezon rozpoczął się dosyć chłodno. Pierwszy nektar pszczołom, który owady wykorzystały głównie na własne potrzeby, udało się zebrać z wierzb i klonów. Dopiero na przełomie maja i czerwca, w okresie kwitnienia akacji sytuacja się poprawiła i pomimo suszy zdołano łącznie wówczas pobrać około 100 kilogramów miodu z pasiek. Następnie nastał czas na miód lipowy, który mieszkańcy warszawskiej dzielnicy mogli posmakować podczas "Żoliborskiego miodobrania" - corocznej imprezy organizowanej przez lokalne władze. Ostatnie pszczele zbiory – nawłoci – zostały wykorzystane jako zimowy pokarm. 

Od października 2022 roku trwają przygotowania pasiek do zimy. Pszczelarze dostarczają do uli nie tylko pokarm, ale także podają owadom środki przeciwko chorobom wirusowym. 

W sumie pszczoły z żoliborskich pasiek miejskich wyprodukowały w 2022 roku ponad 250 kilogramów miodu, głównie akacjowego i lipowego. Pasieki w Kępie Potockiej i Kaskadzie mają bardzo dobre warunki do rozwoju. Rosną tu liczne rośliny miododajne między innymi nawłoć czy drzewa akacji i lipy. Łącznie znajduje się tu 8 uli, którymi opiekuje się Miodowa Manufaktura – rodzinna firma pszczelarska.



Liczba wyświetleń artykułu: 823

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wiktoria Bajek

Wiktoria Bajek

Autorka tekstów

Studentka pedagogiki o specjalności resocjalizacja. Na co dzień pasjonatka pszczół miodnych i nie tylko. Szczególnie zainteresowana warunkami optymalnymi dla bytowania i rozwoju pszczół. Pasjonatka przyrody i długich spacerów.

Poliuretan czy drewno - który materiał lepszy na ul?

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Zostań bohaterem pszczół

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Ogórki z miodem