Portal Pszczelarski

Pszczelarze z RKP BARĆ w Bielińcu wsparli akcję charytatywną 2022

pszczelarstwo podkarpackie akcja pszczelarska Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Wacław Piędel Pasieka na ogrodzie Małgorzata Sudoł

W dniu 20 sierpnia 2022 roku Pasieka na ogrodzie należąca do Małgorzaty Sudoł i Wacława Piędel z Regionalnego Koła Pszczelarzy "BARĆ" w Bielińcu wzięła udział w akcji charytatywnej dla ośmioletniej chorej dziewczynki Kasi, która potrzebuje środków na operację. Akcja była przeprowadzona w 350. rocznicę bitwy pod Narolem. Pod pałacem Łosiów odbyła się rekonstrukcja jednej z 10 bitew stoczonych podczas wyprawy hetmana wielkiego koronnego Jana III Sobieskiego na czambuły tatarskie. 

Natomiast w dniu 28 sierpnia 2022 roku Regionalne Koło Pszczelarzy "BARĆ’" wzięło udział w konkursie kulinarnym "Grzybowe smaki", który odbył się podczas XVII edycji imprezy plenerowej "GRZYBY HARASIUKI 2022" otrzymując wyróżnienie. Na swoim stoisku pszczelarze oferowali zarówno produkty pszczele takie jak: miód, pierzgę, pyłek, świece woskowe, ciasta na bazie miodu, przetwory z dodatkiem miodu i nalewki na miodzie. Produkty cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Zobacz również:

Grzyby Harasiuki 2022 (galeria zdjęć)



Liczba wyświetleń artykułu: 306

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Skład miodu

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?