Portal Pszczelarski

Pszczoły pomagają zwiększać stabilność zbiorów

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Anglii Jake Bishop zapylanie roślin zapylacze

Brytyjscy naukowcy z University of Reading zbadali wpływ pszczół i innych owadów zapylających na stabilność plonów. Stwierdzono, że występują aż o 32% mniejsze wahania w poziomie zbiorów z upraw, które odwiedzają pszczoły od tych, na których brakuje zapylaczy. 

Wyniki z dokonanych przez naukowców 200 badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Ecology Letters". Badacze skupili się przede wszystkim na trzech ważnych na skalę światową roślinach - bobie, rzepaku oraz jabłkach, ale analizie zostały podane też pojedyncze rośliny. Zróżnicowany był również obszar. Były to zarówno wielkie areały, jak i niewielkie pola. 

Cytowany przez Polską Agencję Prasową, Jake Bishop z zespołu badawczego i autor opublikowanego w "Ecology Letters" artykułu podkreśla, że stabilna i przewidywalna produkcja pożywnego jedzenia to konieczność dla rolników i globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. Jego zdaniem jest to szczególnie ważne w czasie trwającego kryzysu żywnościowego spowodowanego wojną na Ukrainie. Uniknięcie dramatycznych podwyżek cen może być możliwe właśnie dzięki pszczołom. Miejsca, które odwiedzają wyróżniają się znaczącą mniejszą fluktuacją zbiorów, co jednocześnie redukuje ryzyko wahań cen na rynku. Zapylacze pozwalają także roślinom osiągnąć maksimum wydajności, co zwiększa polony, choć tu niebagatelne znaczenie mają również inne czynniki, jak minerały w glebie czy dostęp do wody.

Czytaj więcej:

Zapylanie roślin przez pszczoły miodne



Liczba wyświetleń artykułu: 813

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Placki z borówkami i miodem z cytryną

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Odkażanie ramek z woszczyzną kwasem octowym

Linia pszczół car: Niw

Parczelina trójlistkowa – roślina miododajna