Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Pszczoły pomagają zwiększać stabilność zbiorów

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Anglii Jake Bishop zapylanie roślin zapylacze

Brytyjscy naukowcy z University of Reading zbadali wpływ pszczół i innych owadów zapylających na stabilność plonów. Stwierdzono, że występują aż o 32% mniejsze wahania w poziomie zbiorów z upraw, które odwiedzają pszczoły od tych, na których brakuje zapylaczy. 

Wyniki z dokonanych przez naukowców 200 badań zostały opublikowane w czasopiśmie "Ecology Letters". Badacze skupili się przede wszystkim na trzech ważnych na skalę światową roślinach - bobie, rzepaku oraz jabłkach, ale analizie zostały podane też pojedyncze rośliny. Zróżnicowany był również obszar. Były to zarówno wielkie areały, jak i niewielkie pola. 

Cytowany przez Polską Agencję Prasową, Jake Bishop z zespołu badawczego i autor opublikowanego w "Ecology Letters" artykułu podkreśla, że stabilna i przewidywalna produkcja pożywnego jedzenia to konieczność dla rolników i globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. Jego zdaniem jest to szczególnie ważne w czasie trwającego kryzysu żywnościowego spowodowanego wojną na Ukrainie. Uniknięcie dramatycznych podwyżek cen może być możliwe właśnie dzięki pszczołom. Miejsca, które odwiedzają wyróżniają się znaczącą mniejszą fluktuacją zbiorów, co jednocześnie redukuje ryzyko wahań cen na rynku. Zapylacze pozwalają także roślinom osiągnąć maksimum wydajności, co zwiększa polony, choć tu niebagatelne znaczenie mają również inne czynniki, jak minerały w glebie czy dostęp do wody.

Czytaj więcej:

Zapylanie roślin przez pszczoły miodne



Liczba wyświetleń artykułu: 464

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Pszczelarz, a kto to taki?

Miód - produkt pszczeli

Propolis - produkt pszczeli

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Wigilijne łazanki na bogato