Portal Pszczelarski

Lipy kwitną coraz wcześniej 2022

pszczelarstwo w Polsce lipa lipa drobnolistna Agnieszka Dąbrowska Piotr Bartmiński Krzysztof Bartoszek Marcin Siłuch Małgorzata Kępińska-Kasprzak

Naukowcy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie z pomocą Centrum Meteorologicznej Osłony Kraju Zespołu Prognoz Specjalistycznych Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej - Państwowy Instytut Badawczy przeanalizowali okresy kwitnienia lipy drobnolistnej w latach 1951-2021. Wyniki badań pokazują niekorzystnych dla pszczół trend. 

Badania przeprowadzili doktorzy z uczelni w Lublinie: Agnieszka Dąbrowska, Piotr Bartmiński, Krzysztof Bartoszek i Marcin Siłuch wraz z Małgorzatą Kępińską-Kasprzak z Centrum Meteorologicznej Osłony Kraju. Analizowane dane pochodziły z 69 stacjach pomiarowych w Polsce. Na ich podstawie stwierdzono, że średnio o niecałe dwa dni na dziesięć lat w latach 1951-2021 lipa drobnolistna zakwita wcześniej. W ostatniej dekadzie początek tego okresu przypadł na 21 czerwca.

Zdaniem naukowców przyczyną tego są wyższe temperatury w drugiej połowie wiosny - w kwietniu i maju. Wystarczy jeden stopień Celsjusza powyżej normy, by lipy zaczęły kwitnąć około 5 dni wcześniej. 

Jest to bardzo uciążliwe dla pszczół. Kwitnienie lip stanowi początek okresu pożytku, podczas którego pszczoły zbierają pokarm. Jego wcześniejsze rozpoczęcie, a w konsekwencji jego również wcześniejsze zakończenie może spowodować, że pszczoły nie zgromadzą odpowiednich zapasów, pogorszy się ich kondycja, a zbiory miodu w pasiece będą mniejsze.



Liczba wyświetleń artykułu: 9744

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Nalewka jaśminowa z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Grillowana karkówka miodowa

Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół car: SK

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich 2012/2013

Higiena w pasiece