Portal Pszczelarski

Pszczeli starter na Politechnice Wrocławskiej 2022

Źródło grafiki: pl.wikipedia.org/wiki/Murarka_ogrodowa#/media/Plik:Osmia_rufa_couple_(aka).jpg Autor: André Karwath aka Aka CC BY-SA 2.5

pszczelarstwo dolnośląskie murarka ogrodowa pszczeli starter

Na terenach zielonych kampusu Politechniki Wrocławskiej powstał "pszczeli starter". Jest to niewielka hodowla pszczół murarek założona przez studentów Wydziału Architektury i Wydziału Inżynierii Środowiska.

Umieszczenie owadów na terenie kampusu jest rezultatem prowadzonych dla dzieci przez studentów warsztatów z czyszczenia gniazd murarek. Jednym z elementów zajęć było wspólne wydobycie kokonów murarki ogrodowej z trzcin i umieszczenie w hotelach dla owadów we Wrocławiu. Pozostałe po warsztatach trzciny gniazdowe z niewyjętymi kokonami murarek wraz z gotowymi domkami dla nich postanowiono wykorzystać do stworzenia własnej hodowli, nazwanej "pszczelim starterem".

Jak informuje na swojej stronie Politechnika Wrocławska, sprawa była dosyć pilna, gdyż pszczoły zaczęły wygryzać się z kokonów. Studenci zatem postanowili, że owady pojawią się w pobliżu budynków ich wydziałów. Ponadto część murarek została wysłana do Poznania, Legnicy, Kotliny Kłodzkiej i na Górny Śląsk.

Studenci planują dodatkowo przygotować mapę z zaznaczonymi hotelami dla zapylaczy we Wrocławiu. Znajdą się tam także informację na temat stanu hoteli i bazy pokarmowej dla pszczół w okolicy.

Czytaj również:

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje



Liczba wyświetleń artykułu: 996

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Opodatkowanie pasieki do 80 rodzin pszczelich