Portal Pszczelarski

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Na zdjęciu: murarka ogrodowa na rurkach trzcinowych. Autor zdjęcia: Łukasz Netczuk Źródło: plus.google.com/photos/106885646437489633481/albums/5887483843660175713/5887483846026339170

murarka ogrodowa Osmia rufa L. pszczoła samotnica jajo murarki ogrodowej jajo pszczele rozwój murarki ogrodowej

Osmia rufa L. jest pszczołą prowadzącą samotniczy tryb życia. Oznacza to, że każdy osobnik tego gatunku w odróżnieniu od pszczoły miodnej jest niezależny od pozostałych. Jest to gatunek wczesnowiosenny, jednopokoleniowy i protoandryczny, czyli najpierw z kokonów wychodzą samce, a kilka dni później (do dwóch tygodni) z gniazda wygryzają się samice. W warunkach klimatycznych Polski moment ten może nastąpić już na początku kwietnia. Samice zaczynają latać ok. 1-2 tygodni później od samców i zaraz po wyjściu z gniazd są zapładniane. W ciągu kolejnych dni poszukują one miejsc do zakładania własnych gniazd.

Gnieżdżą się najchętniej w pustych łodygach roślin, np. trzciny pospolitej lub w różnego rodzaju otworach wygryzionych przez inne owady, np. szkodniki drewna (jak podaje Dariusz Teper). Murarka rozpoczyna budowę gniazda od ulepienia w otworze pierwszej grubszej ścianki z wilgotnej gliny, a następnie gromadzi pyłek. Aby napełnić pyłkiem jedną komorę wykonuje od 30 do 40 lotów. Odwiedza w tym czasie kilka tysięcy kwiatów (ok. 1200). Przy 5 komórkach daje to ok. 200 lotów, czyli łącznie ok. 6 tysięcy kwiatów. Gdy zapas pokarmu jest dostateczny, samica składa na pyłku owalne, błyszczące jajo o średnicy 1,5 mm i zamyka komórkę przegrodą z gliny, za którą przygotowuje kolejną celę. Samica buduje od kilku do 15 nawet komórek w jednej rurce (średnio 7), w zależności od długości rurki. Po zamknięciu ostatniej komórki w gnieździe zabezpiecza wejście dodatkową grubszą ścianką. W dobrym sezonie jedna samica składa od 15 do 20 jaj.

Po upływie ok. 7 dni od zamknięcia komórki. Z jaja wylęga się larwa, która odżywia się zgromadzonym w komórce pyłkiem. Po upływie około miesiąca, gdy larwa zje cały pyłek, przędzie wielowarstwowy i twardy kokon. Wewnątrz przez następne tygodnie następują przemiany, prowadzące do wytworzenia w drugiej połowie lata dorosłej postaci owada (imago). W takiej formie owad pozostaje w zimowym odrętwieniu aż do wiosny kolejnego roku.

Publikacja:

Oprac. Tadeusz Netczuk, "Rola pszczół w ogrodzie - pszczoła murarka";
Mini Gazeta - Informator Zespołu SSI ROD "Pokój" we Wrocławiu nry 2009(10), 2010(11), źródło: http://rodpokoj.org/04pomoc05.html.

Netografia:

1. Teper Dariusz, Murarka ogrodowa w uprawach sadowniczych, Hasło ogrodnicze 05/2004
2. Portal murarkaogrodowa.com
3. Forum forumogrodniczne.info, Hodowla dzikich pszczoł i Trzmieli w naszych ogrodach. "CZ I"

Zobacz również:

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą
Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 24889

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną