Portal Pszczelarski

Pierwsze miodobranie w krośnieńskiej miejskiej pasiece 2021

pszczelarstwo podkarpackie miód miejski pasieka miejska pszczelarstwo miejskie Marek Barzyk Koło Pszczelarzy w Krośnie Auraeko

W Krośnie po raz pierwszy zebrano miód z miejskiej pasieki. Jak zapewniają miejscowi pszczelarze, zbiory są co prawda niewielkie, ale miód jest wyśmienity.

Miejska pasieka w Krośnie znajduje się w zakolu Wisłoka. Postawiona została w czerwcu 2021 roku, a do budowy uli wykorzystano bębny z zużytych pralek. Mieszka tu około 150 tysięcy pszczół rasy krainka. Wytwarzają one miód wielokwiatowy z przewagą nektaru nawłoci.

Pasieka ma pełnić głównie funkcje edukacyjne dla dzieci i młodzieży. Miejscowi pszczelarze urządzają również prelekcje dla szkół i przedszkoli na temat ich pracy i znaczenia pszczelej populacji. Pszczoły znajdują się pod stałą opieką Marka Barzyka – prezes Krośnieńskiego Koła Pszczelarzy. Po pierwszych miesiącach funkcjonowania pasieki udało się zebrać około 4 kilogramów miodu z każdego ula. W rozmowie z portalem Krosno24 opiekun tego miejsca wskazuje, że przyczyną niewielkich zbiorów jest spóźnione postawienie uli w momencie, gdy większość roślin, stanowiących pożytek dla owadów zapylających, była już przekwitnięta.

Miód ma zostać przekazany do Urzędu Miasta i Fundacji Odzyskaj Środowisko. To właśnie te instytucje wraz z organizacją Auraeko są odpowiedzialne za stworzenie miejskiej pasieki w Krośnie. Władze miasta zapowiadają, że jak pszczoły się zadomowią, to pasieka w zakolu Wisłoka zostanie powiększona. Prezes Krośnieńskiego Koła Pszczelarzy liczy, że w kolejnych sezonach zbiory będą większe, gdyż panują tu wymarzone warunki dla rozwoju owadów zapylających. Teren nadrzecza wiosną jest pełen kwiecia, a niedaleko znajduje się owocowy sad miejski, gdzie rośnie około 130 gatunków starych odmian jabłoni, gruszy, wiśni, czereśni oraz śliw.

Czytaj również:

Właściwości miodu wielokwiatowego



Liczba wyświetleń artykułu: 796

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Bigos z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem