Portal Pszczelarski

Wrocławska studentka podsłuchuje pszczoły 2021

pszczelarstwo dolnośląskie Anna Tomańska dźwięki wydawane przez pszczoły badanie pszczół Paweł Chorbiński

Anna Tomańska - studentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada dźwięki wydawane przez pszczoły. "Podsłuchiwanie" życia w ulu ma pozwolić określić, kiedy owady sygnalizują zagrożenia, choroby czy zadowolenie.

Wrocławska studentka w trakcie swych badań przez kilka miesięcy nagrywa dźwięki pochodzące z wnętrza ula. Jednocześnie odnotowuje każdą zmianę wilgotności czy temperatury. Następnym etapem będzie przeanalizowanie, czy spadek tych parametrów wiąże się z komunikacją między pszczołami. Dodatkowo, sprawdzone zostanie, jak różnią się dźwięki wydawane przez te owady, gdy w ulu jest matka z mniejszą lub większą liczbą robotnic, sama matka albo dwie matki.

Badania są prowadzone w pasiece znajdującej się w Górach Sowich w ramach programu stypendialnego "Magistrant wdrożeniowy na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu". Pasieka składa się z uli wielkopolskich, które zostały wygłuszone i wyposażone w mikrofony oraz czujniki ciepła i wilgotności.

Opiekunem naukowym projektu jest profesor Paweł Chorbiński. Wyniki badań mają pomóc pszczelarzom otrzymywać z wyprzedzeniem dane o pojawiających się niebezpieczeństwach dla pszczół, jak choroby czy działania intruza.

Projekt ma jednak charakter nie tylko naukowy, ale również artystyczny. Studentka zapowiada powstanie audycji radiowej z wykorzystaniem zebranych dźwięków z wnętrza ula.

Czytaj również:

Dźwięki wydawane przez pszczoły miodne

Pszczelarz wykorzystuje dźwięki pszczół do tworzenia muzyki



Liczba wyświetleń artykułu: 893

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili