Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Relacja ze Święta Miodu w Bielińcu 2021

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Wacław Piędel Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon Sylwester Daśko Józef Koń Antoni Ślusarczyk Jerzy Nagier Leszek Oleksak Józef Garbacz Tadeusz Kutyła Paweł Grzywacz Andrzej Wójcik Zdzisław Nikolas Rafał Weber Robert Bednarz Stanisław Gabowicz

W niedzielę 15.08.2021, w uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, uroczystą mszą świętą koncelebrowaną przez dziesięciu kapłanów rozpoczęto uroczystości związane z obchodami "Święta Miodu" w Bielińcu. Podczas mszy świętej został poświęcony przez księdza proboszcza Wojciecha Szparę sztandar dla Regionalnego Koła Pszczelarskiego BARĆ w Bielińcu, na którym umieszczone jest przesłanie: "Święty Ambroży chroń nasze pasieki".

Po mszy świętej dalsza uroczystość odbyła się na placu przed Wiejskim Domem Kultury w Bielińcu. Przybyłych na uroczystość gości powitał i przedstawił zarys historyczny Koła Gospodyń Wiejskich (obchodzącego 90-lecie istnienia), Towarzystwa Przyjaciół Wsi Bieliniec (obchodzącego 15-lecie istnienia) i Regionalnego Koła Pszczelarzy BARĆ (obchodzące 5-lecie istnienia) prezes wszystkich organizacji Wacław Piędel.

KGW powstało 1931 roku - działalność opierała się przede wszystkim na organizowaniu kursów gotowania, pieczenia. W latach 70-80 ubiegłego wieku zajmowało się także wypożyczaniem sprzętu AGD, organizowało wystawy, teatrzyków dla dzieci. W 2006 roku powstało Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec, które przejęło KGW. Przez te 15 lat uzbierało się bardzo dużo działań:

  • nagrody w konkursach kulinarnych, m.in. nagroda PERŁA za pierogi z soczewicy, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa,
  • bardzo dużo nagród w konkursach na wieniec dożynkowy,
  • organizowanie turniejów piłki nożnej dla dzieci, Dożynek Dekanalnych, wieczorów poetyckich,
  • wydawanie publikacji, festiwali kolęd, jasełek,
  • turnieje sołtysów,
  • Misteria Wielkanocne i konkursy palm wielkanocnych,
  • szkoleń, wycieczek dla dzieci i członków stowarzyszenia,
  • pozyskiwanie środków finansowych na plac zabaw,
  • wykończenie poddasza na budynku WDK, boiska do koszykówki, odnowienie pomnika w Bielińcu i w miejscowości Graba gm. Jarocin,
  • budowa "Muzeum samochodów służb specjalnych".

To wszystko jest wspaniałe, ale nie ma nic wspanialszego jak człowiek z czystego serca pomaga drugiemu człowiekowi. To właśnie członkowie TPWB i KGW pomagali pogorzelcom i dzieciom chorym na raka.

Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ powstało w 2016 roku. W chwili obecnej zrzesza 56 członków z gmin: Ulanów, Rudnik nad Sanem, Jarocin, Nowa Sarzyna, Kuryłówka, Nisko, Łańcut, Harasiuki, Krzeszów, Potok, Leżajsk. Okres 5 lat też jest okresem bardzo pracowitym dla RKP BARĆ. To okres ciężkiej pracy nie tylko w pasiekach. Członkowie koła, idąc za przykładem koleżanek i kolegów z TPWB i KGW, również uczestniczą w konkursach kulinarnych, w których zdobywają wiele nagród.

Dowodem ciężkiej pracy niech będą zdobyte nagrody podczas Święta Miodu organizowanego przez Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie. W konkursach na nalewki na bazie miodu, na najlepszą pasiekę, najlepszy miód i na najlepsze koło. W konkursie na najlepsze koło do 25 członków zdobyliśmy pierwsze miejsce już po roku działalności. Ze względu że zwycięzca musi mieć dwa lata przerwy to nie przeszkodziło nam by po tej przerwie znowu zdobyć pierwsze miejsce na najlepsze koło w województwie do 50 członków. Są to nagrody cenne, ale najcenniejsze jest serce pszczelarzy, którzy przekazali miód dla Hospicjum dla chorych dzieci w Rzeszowie, Domu Dziecka w Rudniku nad Sanem czy szpitala w Nisku.

Wracając jednak do Święta Miodu w Bielińcu, po wystąpieniu Wacława Piędla nastąpiło odczytanie aktu przekazania sztandaru przez Prezydenta Polskich Pszczelarzy w Warszawie Tadeusza Dylona, wbicie gwoździ i wpis do pamiątkowej kroniki. Sztandar na ręce prezesa RKP BARĆ przekazał burmistrz Gminy i Miasta Ulanów - Stanisław Garbacz, w asyście Prezydenta PZP Tadeusza Dylona i Sylwestra Daśko Przewodniczącego Rady Powiatu Niżańskiego. Następnie prezes po prezentacji przekazał sztandar pocztowi sztandarowemu w skład którego wchodzili: Ireneusz Siembida, Jarosław Pokora i Ryszard Puk.

Dla uczczenia wysiłku polskich pszczelarzy oddano wystrzały z armaty pod nadzorem Ryszarda Żureckiego. Wystrzału dokonali: Rafał Weber Minister Infrastruktury, Jerzy Paul Poseł RP, Tadeusz Dylon prezydent PZP, Sylwester Daśko PRPN i Stanisław Garbacz Burmistrz G i M Ulanów. Za zasługi dla podkarpackiego pszczelarstwa brązowymi odznakami odznaczeni zostali następujący pszczelarze: Józef Koń, Antoni Ślusarczyk, Jerzy Nagier, Leszek Oleksak, Józef Garbacz, Tadeusz Kutyła, Paweł Grzywacz, Andrzej Wójcik, Zdzisław Nikolas i Wacław Piędel.

Wręczenia dokonał Prezes WZP Tadeusz Dylon w asyście Posła RP Jerzego Paula i Sylwestra Daśko PRPN. Zarząd Polskiego Związku Pszczelarskiego nadał medal im. ks. Dr Jana Dzierżonia za wybitne zasługi w rozwoju pszczelarstwa następującym osobom: Rafałowi Weberowi Ministrowi Infrastruktury, Robertowi Bednarzowi Staroście Niżańskiemu, Stanisławowi Garbaczowi Burmistrzowi G i M Ulanów oraz Wacławowi Piędlowi Prezesowi RKP BARĆ. Medale wręczył Prezydent PZP Tadeusz Dylon. Podczas uroczystości odbył się konkurs kulinarny na danie na bazie miodu, można było zobaczyć broń, wystawę malarstwa, rzeźbiarstwa, również można było dokonać badania na osteoporozę.

Na zakończenie zostały wręczone nagrody w konkursie na danie na bazie miodu i w konkursie na tradycyjny produkt kulinarny Powiatu Niżańskiego, który odbył się dzień wcześniej (w sobotę 14 sierpnia 2021). W konkursie sobotnim udział wzięło 15 kół KGW, a w niedzielnym na danie na miodzie udział wzięło 12 kół KGW. Oceny dokonywała komisja w składzie: Beata Adamska, Dominika Skoczylas, Katarzyna Woźniak, Tomasz Iskra i Adam Jarosz.

W konkursie na tradycyjny produkt kulinarny Powiatu Niżańskiego I m-ce przypadło Flisackim Spływom z Ulanowa, II m-ce KGW Kopki, III m-ce KGW Harasiuki. Natomiast w konkursie na danie na miodzie I m-ce Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu, II m-ce KGW Krzeszów Górny, III m- ce KGW Nowosielec.

Nagrody wręczali: Beata Adamska kierownik w Departamencie KSOW w UM w Rzeszowie, starosta niżański Robert Bednarz, burmistrz Gminy i Miasta Ulanów Stanisław Garbacz i prezes RKP BARĆ Wacław Piędel.

Zobacz również:

Święto Miodu w Bielińcu 2021 (fotorelacja z wydarzenia)



Liczba wyświetleń artykułu: 1644

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Ciasteczka lekko miodowe

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie