Portal Pszczelarski

Pszczelarze z Bielińca przekazali 30 kg miodu do hospicjum 2020

pszczelarstwo podkarpackie Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu Wacław Piędel

Regionalne Koło Pszczelarzy BARĆ w Bielińcu w gminie Ulanów w województwie podkarpackim zorganizowało zbiórkę miodu, który przekazało Fundacji Podkarpackie Hospicjum dla Dzieci w Rzeszowie. Podopieczni hospicjum otrzymali 30 kilogramów pszczelego produktu.

Pszczelarze przyznają, że organizując zbiórkę kierowali się odruchem serca. Zapytany przez portal echodnia.eu prezes koła Wacław Piędel wyraził radość, że mogą w ten sposób pomóc tym, którzy tej pomocy oczekują. W rozmowie pszczelarz przyznał, że wraz z całym kołem doszli do wniosku, że nie tylko jest ważne zdobywanie nagród, ale chcą się też nimi dzielić z nimi. - "To dzięki nim dzielimy się z innymi sprawiając tym wiele radości sobie i innym" - powiedział prezes Piędel.

Członkowie koła otrzymali pisemne podziękowania od hospicjum, które wyraziło nadzieję, że współpraca będzie kontynuowana i "zaowocuje uśmiechem na twarzach naszych małych pacjentów". Fundacja Podkarpackie Hospicjum dla Dzieci stworzyła pierwsze w Polsce Hospicjum Stacjonarne dla Dzieci. Pod jego opieką są dziesiątki dzieci cierpiących na schorzenia centralnego układu nerwowego, złożone wady rozwojowe, choroby układu krążenia, choroby metaboliczne oraz choroby nowotworowe.

Czytaj również:

Miód dla Domu Dziecka w Rudniku od pszczelarzy z RKP BARĆ z Bielińca 2020



Liczba wyświetleń artykułu: 827

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Kapusta czerwona z porto