Portal Pszczelarski

Pierwsze miodobranie w miejskiej pasiece w Rzeszowie 2021

pszczelarstwo podkarpackie miodobranie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska pasieka miejska w Rzeszowie Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Rzeszowie

Miejska pasieka założona przez rzeszowskie Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji ma za sobą pierwsze miodobranie. Pasieka została założona w 2020 roku. W przeciągu roku rozrosła się z 7 do 12 uli i 12 pszczelich rodzin.

Pasieka jest ulokowana na terenach należących do Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji na rzeszowskiej Zwięczycy. Mieszka tu ponad pół miliona pszczół, głównie rasy krainka. W ich osiedleniu się w tym miejscu pomogli pszczelarze z Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy, którzy podarowali Przedsiębiorstwu Wodociągów 3 pszczele rodziny. Kolejne 4 zostały zakupione, a po roku udało się tu uzyskać 5 odkładów, czyli młodych rodzin.

Pierwszy pozyskany stąd miód jest wielokwiatowy. Nektar pochodzi z okolicznych roślin miododajnych, które zostały zasiane przez pracowników miejskich wodociągów. Rośnie tu między innymi miododajna gorczyca, a także mnóstwo krzewów i kwiatów. Znajdują się one na terenie o powierzchni około 25 hektarów przy Zakładzie Uzdatniania Wody. Ze względu na umieszczone pod ziemią instalacje działka nie nadaje się do zabudowy, a dodatkowo zrezygnowano z niskiego koszenia tu traw. Tym samym jest to doskonałe miejsce do rozwoju pszczelej populacji.
Władze Rzeszowa zapowiadają, że podobnych inicjatyw w mieście będzie więcej. W tym zakresie przewidywana jest współpraca z miejskimi wydziałami, spółkami i firmami prywatnymi, które na swoim terenie będą stawiały pasieki i tworzyły łąki kwietne.

Czytaj również:

Miodobranie - krok po kroku

Właściwości miodu wielokwiatowego



Liczba wyświetleń artykułu: 725

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Tarta z brzoskwiniami i miodem

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Ryż cytrynowy z miodem

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim