Portal Pszczelarski

Województwo podlaskie przekazało pieniądze Stowarzyszeniu Apibus 2021

pszczelarstwo podlaskie dofinansowanie pasieki stowarzyszenie apibus grzegorz szewczyk

W ramach realizacji konkursu dotyczącego ekologii, ochrony zwierząt i dziedzictwa przyrodniczego zarząd województwa podlaskiego zdecydował się przekazać Stowarzyszeniu Apibus ponad 23 tysiące złotych na zakup węzy pszczelej i nasion roślin miododajnych. Łączna pula konkursowych środków wynosiła 40 tysiące złotych. 

Jak informuje portal Wrota Podlasia, 21 czerwca 2021 roku stosowną umowę w sprawie przekazania pieniędzy podpisał wicemarszałek województwa Stanisław Derehajło z prezesem Stowarzyszenia Apibus Grzegorzem Szewczykiem. Władze Podlasia liczą, że dzięki temu uda się wydatnie wesprzeć bioróżnorodność w regionie, a także populację pszczoły augustowskiej i promocję miejscowych miodów. 

Stowarzyszenie Apibus jest organizacją skupiającą pszczelarzy, która reprezentuje ich interesy i wspiera działalność pszczelarską. W swoich działaniach Apibus stara się również niwelować negatywne skutki oddziaływania człowieka na pszczelą populację. Chodzi tu zwłaszcza zmniejszenie się dostępnych pożytków dla owadów zapylających przez stosowanie środków ochrony roślin. Stąd otrzymaną dotację stowarzyszenie zamierza przeznaczyć głównie na zakup węzy dla pszczół środkowoeuropejskich i augustowskich oraz na poprawę bazy pożytkowej pszczół w Puszczy Augustowskiej.



Liczba wyświetleń artykułu: 540

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi