Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Województwo podlaskie przekazało pieniądze Stowarzyszeniu Apibus 2021

pszczelarstwo podlaskie dofinansowanie pasieki stowarzyszenie apibus grzegorz szewczyk

W ramach realizacji konkursu dotyczącego ekologii, ochrony zwierząt i dziedzictwa przyrodniczego zarząd województwa podlaskiego zdecydował się przekazać Stowarzyszeniu Apibus ponad 23 tysiące złotych na zakup węzy pszczelej i nasion roślin miododajnych. Łączna pula konkursowych środków wynosiła 40 tysiące złotych. 

Jak informuje portal Wrota Podlasia, 21 czerwca 2021 roku stosowną umowę w sprawie przekazania pieniędzy podpisał wicemarszałek województwa Stanisław Derehajło z prezesem Stowarzyszenia Apibus Grzegorzem Szewczykiem. Władze Podlasia liczą, że dzięki temu uda się wydatnie wesprzeć bioróżnorodność w regionie, a także populację pszczoły augustowskiej i promocję miejscowych miodów. 

Stowarzyszenie Apibus jest organizacją skupiającą pszczelarzy, która reprezentuje ich interesy i wspiera działalność pszczelarską. W swoich działaniach Apibus stara się również niwelować negatywne skutki oddziaływania człowieka na pszczelą populację. Chodzi tu zwłaszcza zmniejszenie się dostępnych pożytków dla owadów zapylających przez stosowanie środków ochrony roślin. Stąd otrzymaną dotację stowarzyszenie zamierza przeznaczyć głównie na zakup węzy dla pszczół środkowoeuropejskich i augustowskich oraz na poprawę bazy pożytkowej pszczół w Puszczy Augustowskiej.



Liczba wyświetleń artykułu: 426

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

Torcik naleśnikowy z miodem

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej