Portal Pszczelarski

Pierwsze miodobranie w miejskiej pasiece w Ostrowie Wielkopolskim 2021

pszczelarstwo wielkopolskie pszczelarstwo miejskie pasieka miejska Michał Całka Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy

25 kilogramów miodu - tyle udało się zebrać podczas pierwszego miodobrania w miejskiej pasiece w Ostrowie Świętokrzyskim. Władze miasta zapewniają, że miód jest smaczny, zdrowy i wolny od wszelkich toksyn. 

Pasieka usytuowana jest przed Urzędem Miasta. Pierwsze sześć uli stanęło tu w październiku 2020 roku. W czerwcu 2021 roku postawiono kolejny, a następne są planowane. Mieszkające tu pszczoły wytwarzają miód wielokwiatowy, charakteryzujący się wysokim składem mniszka lekarskiego. W trakcie pierwszego miodobrania udało się zebrać 25 kilogramów miodu, gromadzonego przez pszczoły od połowy kwietnia 2021 roku. Opiekun pasieki Michał Całka w rozmowie z portalem twojostrow.pl zapowiedział, że kolejne miodobranie odbędzie się pod koniec czerwca, kiedy owady zbiorą nektar z akacji.

Zebrany miód w ilość około 100 niewielkich słoiczków trafi do mieszkańców Ostrowa jako gadżet promocyjny, rozdawany w czasie ważnych miejskich wydarzeń. Każdy taki słoik będzie posiadał specjalnie zaprojektowaną i wybrukowaną etykietę. Magistrat zapowiedziały także, że jeden taki zestaw zostanie przeznaczony na licytację w trakcie finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.



Liczba wyświetleń artykułu: 797

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bananowe chipsy z miodem

Bigos staropolski na winie z miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową