Portal Pszczelarski

Wytrucie pszczół w Brudzewie (woj. wielkopolskie) 2021

pszczelarstwo wielkopolskie wytrucie pszczół

Prokuratura Rejonowa w Turku rozpoczęła śledztwo w sprawie spowodowania znacznych zniszczeń w przyrodzie poprzez masowe zatrucie pszczół, do którego doszło w miejscowości Brudzew w województwie wielkopolskim. Owady zginęły prawdopodobnie wskutek rolniczych oprysków. 

18 maja 2021 roku policja w Turku otrzymała zawiadomienie od prezes miejscowego koła pszczelarskiego, która zauważyła martwe pszczoły wokół swojej pasieki. Owady miały wysunięte języczki, co wskazywało na zatrucie środkami chemicznymi. W ten sposób wśród okolicznych pszczelarzy zgładzonych zostało ponad 200 tysięcy pszczół. Wszystkie starty nie zostały jednak jeszcze dokładnie oszacowane. Pszczoły mogły bowiem zginąć w promieniu nawet trzech kilometrów od miejsca oprysków. 

Dotychczas śledczy stwierdzili, że 17 maja 2021 roku między godziną 11 a 16 na zlecenie jednego z miejscowych rolników opryskano około 50 hektarów rzepaku, rosnącego w pobliżu pasiek. Prokuratura ustalili już tożsamość traktorzysty, który dokonał oprysku; mężczyzny, który dowiózł chemikalia na pole, wskazując też traktorzyście dawkowanie środków; oraz właściciela pola, który nakazał ich rozpylenie.

Celem śledztwa jest teraz ustalenie, czy i w jaki sposób dokonany oprysk wpłynął na zatrucie pszczół, oraz kto dokładnie odpowiada za jego przeprowadzenie. Sprawca będzie odpowiadać za spowodowanie zniszczeń o znacznych rozmiarach w świecie roślinnym lub zwierzęcym za co może mu grozić kara od trzech miesięcy do pięciu lat pozbawienia wolności.



Liczba wyświetleń artykułu: 832

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Pierniczki na miodzie

Ogórki z miodem