Portal Pszczelarski

Pasieka z elektrośmieci powstanie w Radomiu 2021

pszczelarstwo mazowieckie pasieka miejska pszczelarstwo miejskie pasieka z elektrośmieci MB Recycling ekologiczne ule Tomasz Waśkiewicz Fundacja Odzyskaj Środowisko

Na wiosnę 2021 roku planowane jest uruchomienie w Radomiu ekologicznej pasieki. Charakterystyczne czerwone ule mają być wykonane z materiałów z recyklingu. Jest to jedna z pierwszych w Polsce takich inicjatyw.

Za budowę pasieki odpowiada firma MB Recycling, która w czerwcu 2020 roku postawiła w Radomiu 20 czerwonych pojemników, do których można było wyrzucać zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny. W pół roku udało się w ten sposób zebrać 22 ton elektrośmieci – komputerów, radioodbiorników, telefonów, baterii czy telewizorów. Z tych odpadów, po ich przetworzeniu będą teraz budowane ekologiczne ule.

Projekt radomskich uli, który został już doceniony przez portal Polish Design przygotował grafik i zarazem hodowca pszczół Tomasz Waśkiewicz. Pszczoły mają zostać zakupione od lokalnych pszczelarzy, a stałą opiekę nad pasieką będzie sprawował wykwalifikowany pszczelarz. W rozmowie z Radiem Plus Kinga Rodkiewicz z Fundacji Odzyskaj Środowisko, która współtworzy radomskie pasieki, ma nadzieję, że w niedalekiej przyszłości mieszkańcy miasta będą mogli obserwować tu miodobranie i skosztować pierwszych miodów.

Radom przygotowuje nie tylko ule, lecz także łąki kwietne, które mają zapewnić pszczołom jak najlepsze warunki do rozwoju. Na razie jednak nie wiadomo, gdzie dokładnie zostanie postawiona ekologiczna pasieka. Ta kwestia ma być jeszcze uzgadniana z Urzędem Miasta.



Liczba wyświetleń artykułu: 1082

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Wykład pszczelarski w Zawadzie Książęcej 03.2020

Wystawa Ogrodniczo-Pszczelarska w Barzkowicach 2021

Święto Miodów Ziemi Łukowskiej 2017

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Szaszłyki z marynatą miodową

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu