Portal Pszczelarski

Powstaje szczepionki dla pszczół przeciw zgnilcowi amerykańskiemu 2020

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Finlandii szczepionki dla pszczół pszczoły zgnilec amerykański

Naukowcy z Uniwersytetu Helsińskiego stworzyli szczepionki, które mają zahamować spadek pszczelej populacji. Sposób ich działania różni się jednak znacząco od tych podawanych ludziom.

Pszczela szczepionka ma być jadalna. Fińscy naukowcy wykorzystują przy tym mechanizm, który występuje w czasie rozprzestrzeniania się zgnilca amerykańskiego. Niewielka ilości patogenów jest podawana robotnicom w produkcie cukrowym, które następnie przez mleczko pszczele przekazywana jest królowej, a przez nią patogeny dostają się do jaj. Celem tego jest wywołanie reakcji odpornościowej, która powinna wzmocnić pszczoły w walce z infekcjami.

Owady jednak, w tym pszczoły, posiadają odporność immunologiczną nieswoistą, przez co nie produkują przeciwciał. Dlatego też nie jest możliwe zaistnienie mechanizmu działania szczepionek podobnego do tego występującego u ludzi. Pszczoły przekazują sobie pamięć immunologiczną na następne pokolenie, dzięki czemu mogą lepiej rozpoznawać patogeny.

Szczepionka pod nazwą Dalan AH ma być dostępna w sprzedaży najpierw w Stanach Zjednoczonych, a następnie w Unii Europejskiej. Ten pierwszy cel zostanie zrealizowany już w 2021 roku. Jednym ze skutków działania szczepionki będzie uodpornienie pszczół na groźną dla tych owadów chorobę - zgnilec amerykański.



Liczba wyświetleń artykułu: 1600

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Szybki piernik z miodem na święta

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Jajka w koszulce z kuskusem, pomidorkami i miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie