Portal Pszczelarski

Mleczko pszczele i jego pozyskiwanie

Na zdjęciu: mleczko pszczele w miseczce matecznikowej. Źródło zdjęcia: http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_jelly#mediaviewer/File:Weiselzellen_68a.jpg Autor zdjęcia: Waugsberg

mleczko pszczele pozyskiwanie mleczka pszczelego zastosowanie mleczka pszczelego właściwości lecznicze mleczka pszczelego

Mleczko pszczele i jego pozyskiwanie

Mleczko pszczele to produkt prosto z pasieki, który uważany jest wręcz za eliksir życia. Nic więc dziwnego, że jest ono bardzo cenione przez konsumentów, a pszczelarze wkładają sporo trudu w jego pozyskiwanie.

Mleczko pszczele służy pszczołom do wychowu matek pszczelich, jest w dużych ilościach wlewane do mateczników, w których rozwijają się matki. Oczywiście, są to duże ilości w rozumieniu pszczół – dla pszczelarza jest to zaledwie kropla. Aby uzyskać większą ilość mleczka, konieczne jest specjalne postępowanie z pszczołami, by wychowywały jak najwięcej matek. Pozyskiwanie mleczka pszczelego odbywa się przy użyciu specjalnych urządzeń, które odsysają mleczko z mateczników. To, co uda się zebrać, przechowuje się w suchych i hermetycznie zamykanych pojemnikach. Najlepiej włożyć je do lodówki, gdyż zbyt wysokie temperatury powodują, że mleczko traci swoje unikalne właściwości.

Co ma w sobie mleczko pszczele, że jest tak chętnie wykorzystywane w lecznictwie? Jest lekko słodkie i ma sporo właściwości smakowych, jednak to wartości prozdrowotne sprawiają, że jest produktem poszukiwanym. Zauważmy, że bardzo często jest składnikiem wielu suplementów diety i innych produktów aptecznych. Można z dużym uproszczeniem stwierdzić, że ma właściwości zbliżone do miodu, ale skondensowane za to w dużo mniejszej objętości. Regularne picie mleczka pszczelego wspomaga leczenie wielu chorób, ma właściwości antyseptyczne i antybiotyczne, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Wzmacnia odporność i wspomaga działanie wielu układów. Stosując mleczko pszczele szybko zauważymy jego pozytywne działanie na nasz organizm.

Mleczko pszczele - artykuły powiązane

Mleczko pszczele - właściwości, zastosowanie, dawkowanie, opinie

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8887

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-05-13 07:56:14

Chyba zawsze się opłaca pozyskiwać, chociażby dla siebie:) Chińczyki niech się ugryzą :P a Polacy niech się obudzą i kupują to co polskie!



  Współpracują z portalem:

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Domowa musztarda z miodem

Bigos z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem