Portal Pszczelarski

Czy jad pszczeli leczy raka piersi?

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Australii jad pszczeli melityna

Australijscy naukowcy odkryli, że jeden ze składników jadu pszczelego może hamować rozrost komórek nowotworowych, dotyczy to zwłaszcza raka piersi. Co więcej, niszcząc chore komórki jad nie narusza tych zdrowych.

Badania, które zostały opublikowane w czasopiśmie "Nature Precision Oncology". To wynik pracy naukowców z Instytutu Badań Medycznych Harry'ego Perkinsa i Uniwersytetu Australii Zachodniej. Badacze dokonali analizy laboratoryjnej jadu pszczelego i sprawdzili jego działanie na myszach. Za zdolność do niszczenia komórek rakowych okazała się być odpowiedzialna melityna. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy peptydów. To on właśnie jest odpowiedzialny za pojawiający się po użądleniu przez pszczołę ból. Jednakże melityna nie znajduje się jedynie w żądle, ale również w innych tkankach i służy do zwalczania pojawiających się w pszczelim organizmie chorób.

Naukowcy w swoim eksperymencie sprawdzili, jak jad pszczeli działa na agresywnym podtypie raka piersi, nazywanym potrójnie ujemnym rakiem piersi (TNBC - triple negative breast cancer). Okazało się, że w ciągu godziny melityna była w stanie zniszczyć błony komórkowe raka i jednocześnie pozostawiła zdrowie komórki nietknięte. Ponadto, melityna z pszczelego jadu doprowadziła także do blokady replikacji komórek rakowych. Naukowcy zbadali również, jak organizm reaguje na działanie jadu trzmielego – pozbawionego melityny – ale tym razem nie wykazano zdolności leczniczych.

Stworzenie z jadu pszczelego leku do zwalczania raka piersi nie byłoby jednak pierwszym przypadkiem wykorzystania tej substancji w medycynie. Od dłuższego czasu stosuje się ją w leczeniu czerniaka, niedrobnokomórkowego raka płuc, glejaka wielopostaciowego, białaczki, raka jajnika, raka szyjki macicy i raka trzustki.

Czytaj również:

Użądlenie pszczoły, osy i szerszenia oraz ukąszenie komara



Liczba wyświetleń artykułu: 2537

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

Tofu smażone w ziołach z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sos malinowo-miodowy

Agua fresca z borówek

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek