Portal Pszczelarski

Czy jad pszczeli leczy raka piersi?

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Australii jad pszczeli melityna

Australijscy naukowcy odkryli, że jeden ze składników jadu pszczelego może hamować rozrost komórek nowotworowych, dotyczy to zwłaszcza raka piersi. Co więcej, niszcząc chore komórki jad nie narusza tych zdrowych.

Badania, które zostały opublikowane w czasopiśmie "Nature Precision Oncology". To wynik pracy naukowców z Instytutu Badań Medycznych Harry'ego Perkinsa i Uniwersytetu Australii Zachodniej. Badacze dokonali analizy laboratoryjnej jadu pszczelego i sprawdzili jego działanie na myszach. Za zdolność do niszczenia komórek rakowych okazała się być odpowiedzialna melityna. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy peptydów. To on właśnie jest odpowiedzialny za pojawiający się po użądleniu przez pszczołę ból. Jednakże melityna nie znajduje się jedynie w żądle, ale również w innych tkankach i służy do zwalczania pojawiających się w pszczelim organizmie chorób.

Naukowcy w swoim eksperymencie sprawdzili, jak jad pszczeli działa na agresywnym podtypie raka piersi, nazywanym potrójnie ujemnym rakiem piersi (TNBC - triple negative breast cancer). Okazało się, że w ciągu godziny melityna była w stanie zniszczyć błony komórkowe raka i jednocześnie pozostawiła zdrowie komórki nietknięte. Ponadto, melityna z pszczelego jadu doprowadziła także do blokady replikacji komórek rakowych. Naukowcy zbadali również, jak organizm reaguje na działanie jadu trzmielego – pozbawionego melityny – ale tym razem nie wykazano zdolności leczniczych.

Stworzenie z jadu pszczelego leku do zwalczania raka piersi nie byłoby jednak pierwszym przypadkiem wykorzystania tej substancji w medycynie. Od dłuższego czasu stosuje się ją w leczeniu czerniaka, niedrobnokomórkowego raka płuc, glejaka wielopostaciowego, białaczki, raka jajnika, raka szyjki macicy i raka trzustki.

Czytaj również:

Użądlenie pszczoły, osy i szerszenia oraz ukąszenie komara



Liczba wyświetleń artykułu: 3345

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pszczelarz, a kto to taki?

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym