Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Bigos staropolski na winie z miodem

Na zdjęciu bigos staropolski na winie z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem

przepis z miodem miód bigos bigos staropolski bigos z miodem

Za bigosem przepadamy, ale za często go nie robimy. Szczerze mówiąc, to zawsze nas zachęcają do niego zimniejsze dni. I tak oto powstał mój pierwszy w tym roku bigos. Jakoś nie gotowałam. Dlaczego? Bo jakoś moją kuchnię zdominowały potrawy, które lubią i mogą jeść moje dzieci, a bigos do nich zdecydowanie nie należy. Dziś ugotowałam, w proporcji o wiele mniejszej niż zwykle, generalnie dlatego, że miałam pomrożone różne mięsa - a to kawałek fileta z kurczaka z rożna, a to dwa plastry karkówki z grilla, a to w lodówce leżał kawałek wędzonego boczku - stwierdziłam, że lodówka mnie do tego zmusza :) Kupiłam więc tylko kapustę i jałowcową kiełbasę i jest!

Zapraszam na niego za 3 dni, bo wtedy będzie gotowy, choć podjadamy na bieżąco, bo pachnie niemożliwie :)

Składniki: 
- 1,5kg kapusty kiszonej,
- 1 mała główka białej kapusty,
- 3 duże cebule,
- 1 małe pęto kiełbasy jałowcowej podsuszanej, 
- 15 dag wędzonego boczku, 
- 1  pierś z kurczaka (u nas z kurczaka robionego na rożnie), 
- 2 grube plastry grillowanej karkówki,
- 2 skrzydełka i 1 udko z rosołu,
- 2 szklanki suszonych grzybów, 
- 5 suszonych śliwek, 
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca, 
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca,
- kilka listków laurowych,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam takiego swojej roboty),
- 1 duży pomidor bez skórki,
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 3 ząbki czosnku, 
- 2 łyżki miodu,
- garść suszonych jabłek, 
- majeranek, 
- kminek, 
- pieprz czarny świeżo mielony (grubo), 
- pieprz ziołowy (bo pięknie pachnie miętą), 
- 2 szklanki rosołu drobiowego-wołowego, w którym gotowałam wędzone kości wołowe, aby go przygotować do bigosu, 
- oliwa do smażenia.

Grzyby zamoczyć na noc, zalewając ciepłą wodą.

Na  drugi dzień grzyby odcedzić, włożyć do garnka, w którym powstanie bigos, zalać rosołem i  gotować na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie szatkujemy cienko białą kapustę i dodajemy ją do grzybów, gotujemy razem, ewentualnie podlewając wodą.

Kiedy kapusta zmięknie, odcedzamy i kroimy drobno kapustę kiszoną, a następnie dodajemy ją do garnka. W razie potrzeby, można ją wypłukać, nawet kilkakrotnie.

Pokrojony w kostkę boczek smażymy na patelni razem z posiekaną w piórka cebulą i wyciśniętym czosnkiem - dodajemy do garnka z kapustą.

Na oliwie podsmażamy też kiełbasę jałowcową i również przekładamy do garnka. Ja miałam mięso, ktwnież przekładamy do garnka. Ja miałam mięso, które mi zostało z innych obiadów, a więc było już gotowe, wystarczyło było je rozdrobnić ale jeśli używacie surowego mięsa, to dobrze jest każde smażyć osobno.

Pokrojoną karkówkę i obrane mięso z kurczaka też dokładamy do garnka, mieszamy wszystko, dodając śliwki, suszone jabłka, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec, a także miód.

Podlewamy winem, doprawiamy pieprzem i gotujemy (bez przykrycia) na małym ogniu 3 godziny, mieszając co jakiś czas. Ważne, by pilnować, żeby płyn pokrywał kapustę. Można podlewać wodą.

Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojonego pomidora oraz ziołowy pieprz. Dusimy razem godzinę.

Potem warto garnek zdjąć z ognia i wynieść w zimne miejsce, akcję z gotowaniem na małym ogniu powtarzamy każdego dnia (przez 3 dni) i za każdym razem wynosimy w zimne miejsce.

Ostatniego dnia do bigosu dodajemy trochę kminku, aby swoimi właściwościami odciążył żołądki ;) Niektórzy też radzą, by dolać solidny kufel dobrego piwa, ale ja to odpuszczę.

U mnie to dopiero pierwszy dzień, nie mogę się doczekać jego smaku w ostatni dzień przyrządzania i mam nadzieję, że go do tego czasu nie zjemy :)

Polecam i życzę smacznego!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Bananowe chipsy z miodem

2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

3. Wigilijne łazanki na bogato

4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego

5. Nalewka jaśminowa z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 19659

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-03-17 10:15:34

3 dni to kawał czasu! Chociaż jeżeli ma być pyszny to może i bym był w stanie poczekać na niego :)



  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie