Bigos staropolski na winie z miodem

Na zdjęciu bigos staropolski na winie z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem
Za bigosem przepadamy, ale za często go nie robimy. Szczerze mówiąc, to zawsze nas zachęcają do niego zimniejsze dni. I tak oto powstał mój pierwszy w tym roku bigos. Jakoś nie gotowałam. Dlaczego? Bo jakoś moją kuchnię zdominowały potrawy, które lubią i mogą jeść moje dzieci, a bigos do nich zdecydowanie nie należy. Dziś ugotowałam, w proporcji o wiele mniejszej niż zwykle, generalnie dlatego, że miałam pomrożone różne mięsa - a to kawałek fileta z kurczaka z rożna, a to dwa plastry karkówki z grilla, a to w lodówce leżał kawałek wędzonego boczku - stwierdziłam, że lodówka mnie do tego zmusza :) Kupiłam więc tylko kapustę i jałowcową kiełbasę i jest!
Zapraszam na niego za 3 dni, bo wtedy będzie gotowy, choć podjadamy na bieżąco, bo pachnie niemożliwie :)
Składniki:
- 1,5kg kapusty kiszonej,
- 1 mała główka białej kapusty,
- 3 duże cebule,
- 1 małe pęto kiełbasy jałowcowej podsuszanej,
- 15 dag wędzonego boczku,
- 1 pierś z kurczaka (u nas z kurczaka robionego na rożnie),
- 2 grube plastry grillowanej karkówki,
- 2 skrzydełka i 1 udko z rosołu,
- 2 szklanki suszonych grzybów,
- 5 suszonych śliwek,
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca,
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca,
- kilka listków laurowych,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam takiego swojej roboty),
- 1 duży pomidor bez skórki,
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki miodu,
- garść suszonych jabłek,
- majeranek,
- kminek,
- pieprz czarny świeżo mielony (grubo),
- pieprz ziołowy (bo pięknie pachnie miętą),
- 2 szklanki rosołu drobiowego-wołowego, w którym gotowałam wędzone kości wołowe, aby go przygotować do bigosu,
- oliwa do smażenia.
Grzyby zamoczyć na noc, zalewając ciepłą wodą.
Na drugi dzień grzyby odcedzić, włożyć do garnka, w którym powstanie bigos, zalać rosołem i gotować na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie szatkujemy cienko białą kapustę i dodajemy ją do grzybów, gotujemy razem, ewentualnie podlewając wodą.
Kiedy kapusta zmięknie, odcedzamy i kroimy drobno kapustę kiszoną, a następnie dodajemy ją do garnka. W razie potrzeby, można ją wypłukać, nawet kilkakrotnie.
Pokrojony w kostkę boczek smażymy na patelni razem z posiekaną w piórka cebulą i wyciśniętym czosnkiem - dodajemy do garnka z kapustą.
Na oliwie podsmażamy też kiełbasę jałowcową i również przekładamy do garnka. Ja miałam mięso, ktwnież przekładamy do garnka. Ja miałam mięso, które mi zostało z innych obiadów, a więc było już gotowe, wystarczyło było je rozdrobnić ale jeśli używacie surowego mięsa, to dobrze jest każde smażyć osobno.
Pokrojoną karkówkę i obrane mięso z kurczaka też dokładamy do garnka, mieszamy wszystko, dodając śliwki, suszone jabłka, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec, a także miód.
Podlewamy winem, doprawiamy pieprzem i gotujemy (bez przykrycia) na małym ogniu 3 godziny, mieszając co jakiś czas. Ważne, by pilnować, żeby płyn pokrywał kapustę. Można podlewać wodą.
Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojonego pomidora oraz ziołowy pieprz. Dusimy razem godzinę.
Potem warto garnek zdjąć z ognia i wynieść w zimne miejsce, akcję z gotowaniem na małym ogniu powtarzamy każdego dnia (przez 3 dni) i za każdym razem wynosimy w zimne miejsce.
Ostatniego dnia do bigosu dodajemy trochę kminku, aby swoimi właściwościami odciążył żołądki ;) Niektórzy też radzą, by dolać solidny kufel dobrego piwa, ale ja to odpuszczę.
U mnie to dopiero pierwszy dzień, nie mogę się doczekać jego smaku w ostatni dzień przyrządzania i mam nadzieję, że go do tego czasu nie zjemy :)
Polecam i życzę smacznego!
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą
3. Wigilijne łazanki na bogato
4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego
Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem
Liczba wyświetleń artykułu: 19659
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2014-03-17 10:15:34

Pszczelarze z Rumunii oczekują wsparcia UE ws. weryfikacji cen i jakości miodu 2023
Miód z Chin i Ukrainy zalewa Rumunię Edyta Glebocki

Właściwości miodu wrzosowego
Miód wrzosowy i jego właściwości Anna Celińska

Zmiana dofinansowania do pasiek w Bawarii 2023
Niemcy stawiają na ilość i ekologię Edyta Glebocki

Miód z Bardejowa okrzyknięty najsmaczniejszym miodem świata 2023
Najlepszy miód na świecie jest ze Słowacji Edyta Glebocki

Miód z konopi - pakt między rolnictwem a pszczelarstwem przynosi plony 2023
Miód konopny z Niemiec jest bardzo pożądany Edyta Glebocki

Jak producenci miodu oszukują konsumentów? Unia Europejska sprawdziła to! 2023
UE wie jak producenci miodu kombinują Edyta Glebocki

Badanie laboratoryjne jakości miodu
Jakie parametry są badane podczas badania laboratoryjnego miodu? Joanna Winsyk
