Portal Pszczelarski

Wytrucie pszczół w Warszawie 2020 Powód nieznany

pszczelarstwo mazowieckie zatrucie pszczół

W różnych miejscach w Warszawie odnaleziono dziesiątki martwych pszczół. Tym razem jednak najprawdopodobniej śmierć owadów nie była spowodowana szkodliwymi dla nich opryskami.

O znalezieniu martwych pszczół na ulicy Groszkowskiego na warszawskiej Pradze poinformował, dzięki informacji od jednej z czytelniczek, portal warszawawpigulce.pl. Z kolei wiadomość o podobnym zajściu, w innej części Warszawy, w ursynowskim parku Jana Pawła II przekazał serwis haloursynow.pl. W obydwu sytuacjach mieszkańcy natknęli się na miejsca usłane martwymi pszczołami i trzmielami.

Zapytany o komentarz do tej sprawy urząd dzielnicy Ursynów, administrujący parkiem Jana Pawła II zapewnia, że śmierć owadów nie była spowodowana opryskami na komary czy kleszcze, gdyż takich miasto nie stosuje.

Sprawę zatrucia owadów zapylających badają urzędnicy z wydziału ochrony środowiska dzielnicy Ursynów. Ważną wskazówką jest to, że w obydwu miejscach zatruć rosną lipy. Serwis haloursynow.pl powołując się na opinię inżyniera Zbigniewa Kamińskiego z Wydziału Nauk o Zwierzętach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podje, że zły wpływ na pszczoły ma nektar z lip srebrzystych. Dodatkowo owady mogły być osłabione przez nagłe zmiany pogodowe.



Liczba wyświetleń artykułu: 985

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Historia pszczelarstwa – ciekawostki

Linia pszczół car: Pogórska (Cb)

Hodowla a chów pszczół

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie