Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Zagroda Edukacyjna Pszczelandia przy pasiece Pucer

Materiały prasowe Stowarzyszenia Polska Ekologia. Data otrzymania 07.07.2020

pszczelarstwo w Polsce Pasieka Pucer Zagroda Edukacyjna Pszczelandia Stowarzyszenie Polska Ekologia edukacja pszczelarska

Nadchodzi czas zbioru miodu i chociaż statystyki dotyczące słodkich litrów, kilogramów lub ton mogą cieszyć, a niektórych - wręcz przeciwnie, to jednak o wiele ważniejsze są efekty całej pracy pszczół. Albowiem wartość miodu i inne produktów pszczelich stanowi zaledwie 10% wszystkich pożytków bytowania córek słońca (przyjmijmy 400 tysięcy złotych rocznie). Całość zaś szacuje się w granicach od 4 do 10 mld złotych. I to przy niewesołej obecnie sytuacji, gdy pogłowie (branżowe określenie) pszczół sięga zaledwie połowy optymalnego stanu. Ten niedostatek rolnictwo nadrabia agresywną agrochemią.

Tylko szeroka edukacja może pomóc w zrozumieniu najważniejszego elementu pracy pszczół: zapylania, skutkującego w efekcie obfitością plonów. Naukowcy udowodniają, że zapylacze zapylają 80% roślin wykorzystywanych w gospodarstwie żywnościowej.

Wniosek? Trzeba skutecznie wpoić wiedzę o zależności, jaka występuje między liczebnością pszczół i innych zapylaczy a obfitością plonów. Skoro starszemu pokoleniu tak trudno dostrzec tę zależność, warto włożyć wysiłek w nauczanie młodego pokolenia.

Zagroda Edukacyjna Pszczelandia

Dobrym przykładem jest Zagroda Edukacyjna "Pszczelandia" w gminie Barciany w województwie warmińsko-mazurskim (w ujęciu historycznym na terenie dawnej Barcji, czyli Prus Dolnych). Położenie bardzo atrakcyjne – obok Wschodniego Szlaku Rowerowego Green Velo; na ziemi zwanej krainą płynącą miodem.

Trzeba dodać, że Pasieka Pucer jest członkiem Stowarzyszenia "Polska Ekologia". Oprócz 800 uli, do gospodarstwa należą uprawy ekologiczne i sad, tak pomocne w edukacji ekologicznej. Duże brawa dla właścicieli pasieki państwa Małgorzaty i Dariusza Pucerów za zorganizowanie atrakcyjnej zagrody edukacyjnej, która zarazem wspiera szkolne programy edukacyjne. Prowadzenie "Pszczelandii" toczy się równolegle z zajęciami w pasiece o specjalnym charakterze - ekologicznym.

Pszczelandia - nauka dzieci przy otwartym ulu

Jest to pierwsza i jedyna certyfikowana pasieka ekologiczna w województwie warmińsko-mazurskim, a zarazem, jedyne w regionie pszczele gospodarstwo, które uzyskało certyfikat produkcji metodami ekologicznymi. Jest on potwierdzeniem, że miód pozyskiwany jest w pasiece zgodnie z warunkami pszczelarstwa ekologicznego. Dokumentuje to certyfikat PL-EKO-02-002216/19.

Pani Małgorzata Pucer: "Nasza Zagroda Edukacyjna realizuje ambitne zadanie przedstawiania nie tylko zalet miodu i przetworów, ale i roli pszczół, szczególnie ważnej dla rolnictwa i zachowania bioróżnorodności. Z naciskiem na bioróżnorodność. Prowadzimy zajęcia, które budują postawy ekologiczne dzieci, młodzieży i dorosłych. Mamy optymalne warunki do pokazywania pracy pszczół, a nawet ich bytowania w dwóch szkoleniowych szklanych ulach. Uczestnictwo w zajęciach podnosi świadomość naszych gości w zakresie ochrony środowiska i produkcji ekologicznej. W interesujący sposób, z wykorzystaniem zmysłów węchu, słuchu, dotyku, wzroku, smaku przekazujemy uczestnikom warsztatów wiedzę i doświadczenie zdobyte w ciągu ostatnich 30 lat w zakresie pszczelarstwa, bartnictwa, pasiecznictwa i produktów pszczelich. Z wielką pasją staramy się zainteresować młodych ludzi przyrodą. Codziennie odwiedzają nas przedszkola i szkoły, które uczestniczą w warsztatach o charakterze proekologicznym, a my w zabawny sposób rozbudzamy w uczestnikach szacunek do świata roślin i zwierząt. Uczymy, jak każdy, nawet najmłodszy człowiek swoją postawą i działalnością może uratować pszczoły i dzikie zapylacze przed wyginięciem."

Przed Wielkim Dniem Pszczół obchodzonym 8 sierpnia warto głosić ostrzeżenie: gdy zabraknie miodu, można się ratować dostawami z zagranicy, ale zapylania nie można importować.
Stwierdzenie potrzebne w czasach pełnych dramatycznych komunikatów o kolejnych stratach w populacji pożytecznych zapylaczy. Niedawno opublikowano komunikat o zagładzie 50 milionów pszczół jednego dnia w Chorwacji. W Polsce nie jest lepiej. Wciąż pojawiają się dramatyczne informacje o wytruciu kolejnych milionów pszczół, a na dodatek z komentarzem, że tak się dzieje przy obojętności policji i urzędów weterynarii.

Prowadzenie edukacji ekologicznej najmłodszych daje satysfakcję organizatorom, a nam wszystkim nadzieję na wychowanie pokolenia lepiej dbającego o środowisko.

logo zagrody edukacyjnej Pszczelandia



Liczba wyświetleń artykułu: 3600

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Nan-e qandi

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Bastani – perskie lody szafranowe

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę