Portal Pszczelarski

Wigilijne łazanki na bogato

Na zdjęciu wigilijne łazanki z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Gapińska Źródło zdjęcia: Nad paleniskiem

przepis z miodem miód łazanki z miodem wigilijne łazanki łazanki obiad z miodem Wigilia

Nie ma Wigilii bez klusek z makiem i szczerze powiedziawszy, nie znam osoby, która ich nie lubi. Ja na przykład uwielbiam od dziecka, choć u nas były to zazwyczaj nitki z "ukręconym makiem", posłodzone miodem czy cukrem, ot takie, proste. Dziś chciałam Wam zaprezentować wigilijne kluski z makiem we wzbogaconej wersji: z bakaliami i miodem, łazanki idealne. Takie, za którymi będzie się tęsknić do następnych Świąt, bo przecież potrawy takie jak ta, nie jada się codziennie - najlepszą przyprawą jest bowiem świąteczna atmosfera :)

Składniki:
- 300g makaronu łazanki, może być to oczywiście makaron swojej roboty, pokrojony w kwadraty, 
- 350g maku, 
- 2łyżki masła,
- 3 łyżki miodu,
- 100g orzechów włoskich,
- 2 łyżki pokrojonej drobno skórki pomarańczy,
- garść rodzynków,
- rum do namoczenia rodzynków,
- mleko do zaparzenia maku.

Przygotowanie:

Rodzynki namoczyć w rumie.

Mak zalać mlekiem i ugotować na małym ogniu 10-12 minut, aż będzie miękki, następnie odsączony mielimy dwa razy (można zastąpić gotową masą makową z puszki).

Orzechy posiekać drobno lub zawinąć w czystą ściereczkę i roztłuc tłuczkiem. Wymieszać ze skórką pomarańczową i razem w masłem wrzucić do rondelka, postawić na małym ogniu i podsmażać przez kilka minut, po czym do rondelka dodać również mak i rodzynki, wymieszać z 3 łyżkami miodu i poddusić razem krótką chwilkę.

Makaron ugotować w posolonym lekko wrzątku, odcedzić i póki ciepły, wymieszać z makowo-bakaliową masą z rondelka.

Można sobie jeszcze dosłodzić miodem, ale ja lubię właśnie takie :) Polecam!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Bananowe chipsy z miodem

2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

3. Bigos staropolski na winie z miodem

4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego

5. Nalewka jaśminowa z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7748

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem

Agua fresca z borówek