Wigilijne łazanki na bogato
Nie ma Wigilii bez klusek z makiem i szczerze powiedziawszy, nie znam osoby, która ich nie lubi. Ja na przykład uwielbiam od dziecka, choć u nas były to zazwyczaj nitki z "ukręconym makiem", posłodzone miodem czy cukrem, ot takie, proste. Dziś chciałam Wam zaprezentować wigilijne kluski z makiem we wzbogaconej wersji: z bakaliami i miodem, łazanki idealne. Takie, za którymi będzie się tęsknić do następnych Świąt, bo przecież potrawy takie jak ta, nie jada się codziennie - najlepszą przyprawą jest bowiem świąteczna atmosfera :)
Składniki:
- 300g makaronu łazanki, może być to oczywiście makaron swojej roboty, pokrojony w kwadraty,
- 350g maku,
- 2łyżki masła,
- 3 łyżki miodu,
- 100g orzechów włoskich,
- 2 łyżki pokrojonej drobno skórki pomarańczy,
- garść rodzynków,
- rum do namoczenia rodzynków,
- mleko do zaparzenia maku.
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w rumie.
Mak zalać mlekiem i ugotować na małym ogniu 10-12 minut, aż będzie miękki, następnie odsączony mielimy dwa razy (można zastąpić gotową masą makową z puszki).
Orzechy posiekać drobno lub zawinąć w czystą ściereczkę i roztłuc tłuczkiem. Wymieszać ze skórką pomarańczową i razem w masłem wrzucić do rondelka, postawić na małym ogniu i podsmażać przez kilka minut, po czym do rondelka dodać również mak i rodzynki, wymieszać z 3 łyżkami miodu i poddusić razem krótką chwilkę.
Makaron ugotować w posolonym lekko wrzątku, odcedzić i póki ciepły, wymieszać z makowo-bakaliową masą z rondelka.
Można sobie jeszcze dosłodzić miodem, ale ja lubię właśnie takie :) Polecam!
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą
3. Bigos staropolski na winie z miodem
4. Majowy miodem z mniszka lekarskiego
Odwiedź mój blog kulinarny: Nad paleniskiem
Liczba wyświetleń artykułu: 8300
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!