Portal Pszczelarski

Pierwsza inteligentna pasieka w Polsce coraz bliżej

pszczelarstwo w Polsce Honey Revolution inteligentny ul

Polska firma-start-up Honey Revolution zapowiedziała na antenie Polskiego Radia stworzenie pasieki złożonej z 30 inteligentnych uli. Podobne projekty są już z powodzeniem realizowane w Stanach Zjednoczonych.

Inteligentny ul jest konstrukcją, która pozwala pszczelarzowi na śledzenie na bieżąco sytuacji w środku. Użytkownik ma dostęp do m.in. takich danych, jak temperatura, zagęszczenie, wilgotność, poziom dwutlenku węgla. Monitorowane są także dźwięki oraz ruchliwość roju. Dane są przechowywane w informatycznej chmurze, przez co ich pozyskiwanie i analiza odbywa się dla pszczół w sposób bezstresowy.

W trakcie rozmowy w Programie Czwartym Polskiego Radia założyciel Honey Revolution Wojciech Janek stwierdził, że stosowane w Polsce ule są już przestarzałe. Pszczelarze nie są bowiem w stanie kontrolować tego, co się dzieje z ich pszczołami. Nie mogą przez to reagować na bieżąco na pojawiające się zagrożenia. Dzięki natomiast inteligentnym ulom stanie się to możliwe i hodowcy będą w stanie zawczasu podjąć działania, które pozwolą na zabezpieczenie pszczelich rodzin.

Inicjatywa polskiego start-upu ma także pomóc nabywcom miodu. Polscy konstruktorzy chcą wprowadzić na słoikach specjalny kod, który po zeskanowaniu smartfonem będzie pokazywać, z jakiej pasieki produkt pochodzi, jakiej jest jakości i jak został zebrany.

Czytaj również:

Została uruchomiana pierwsza na świecie sieć inteligentnych uli



Liczba wyświetleń artykułu: 1646

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Naleśniki bananowe z miodem

Pełnoziarniste placki z gruszką i miodem z pyłkiem pszczelim

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie