Portal Pszczelarski

Została uruchomiana pierwsza na świecie sieć inteligentnych uli

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w Wielkiej Brytanii ul inteligentny ul The World Bee Project Hive Network rójka Oracle

Zespół brytyjskich naukowców opracował i wdrożył we wrześniu 2019 roku w Wielkiej Brytanii pierwszy na świecie system inteligentnych pszczelich pasiek. Projekt pod nazwą "The World Bee Project Hive Network" ma pomóc w lepszym rozumieniu potrzeb pszczół miodnych i ochronie ich populacji.

System opiera się na sztucznej inteligencji, która w chmurach obliczeniowych Orcale Could zbiera dane dotyczących temperatury, wilgotności, efektywności pracy, ilość zebranego miodu czy nawet ruchu skrzydeł żyjących tam pszczół. Informacje te trafiają do naukowców, którzy mogą w ten sposób zbadać wzorce zachowań pszczelich rodzin i podjąć właściwą reakcję w wypadku wykrycia nieprawidłowości. Docelowo badacze chcą doprowadzić do zahamowania spadku liczby populacji tych owadów. Wynikami badań naukowcy chcą się dzielić z innymi hodowcami.

Obserwacje dokonywane w inteligentnych ulach mogą przez to pomóc innymi pszczelarzom, m.in. w zapobieganiu rojeniu w nieodpowiedniej porze roku czy zwalczaniu zagrażającym pasiekom drapieżnikom.

Projekt, na które czele stoi Sabiha Malik i Simon Potts, współautor raportu Międzyrządowej Platformy do spraw Różnorodności Biologicznej i Funkcji Ekosystemu, opisującej spadek liczby owadów zapylających w Europie, jest realizowany od 2014 roku. Zaplecze technologiczne inicjatywie zapewnia firma Orcale.



Liczba wyświetleń artykułu: 1543

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym