Portal Pszczelarski

Rozpoczęła się akcja: Lubelskie - wspólnie dla pszczół

pszczelarstwo lubuskie akcja pszczelarska Lubelskie - wspólnie dla pszczół

W sali Lubelskiego Centrum Konferencyjnego przy Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie podpisano list intencyjny na rzecz wspólnych działań propagujących wiedzę o roli i znaczeniu pszczół dla środowiska oraz człowieka. Do inicjatywy przystąpiło ponad 40 różnych organizacji z województwa lubelskiego.

Akcja nosząca nazwę "Lubelskie - wspólnie dla pszczół" ma na celu promocję pszczelarstwa i działań na rzecz zachowania pszczelej populacji. Inicjatorzy planują w jej ramach przeprowadzić w 2020 roku działania o charakterze edukacyjno-informacyjnych nie tylko wśród dzieci i młodzieży, lecz także rolników, sadowników i ogrodników m.in. na temat bezpiecznego stosowania przez nich środków ochrony roślin. Partnerzy akcji będą również współorganizować tematyczne wydarzenia i imprezy kulturalno-edukacyjne.

Do "Lubelskie - wspólnie dla pszczół" przystąpiły w sumie 43 podmioty. W tej grupie znalazły się urzędy państwowe i samorządowe, instytucje, organizacje i media lokalne. W wydarzeniach organizowanych w ramach tej akcji mają uczestniczyć również pszczelarze z lokalnych kół, którzy będą zaangażowani m.in. w przeprowadzenie szkoleń dla rolników na temat szkodliwości dla pszczół niektórych środków ochrony roślin.

Czytaj również:

Lubelskie - wspólnie dla pszczół 2020



Liczba wyświetleń artykułu: 1108

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Żurawina z miodem i wanilią

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

IV Konferencja KD Pszczółka - podsumowanie wydarzenia

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Herbatka z miodem na przeziębienie

Kaczka pieczona z miodem, jabłkami i żurawiną