Portal Pszczelarski

Produkcja mleka migdałowego w Stanach Zjednoczonych zagraża pszczołom

pszczelarstwo na świecie pszczelarstwo w USA pszczoły a mleko migdałowe pestycydy

Brytyjski dziennik "The Guardian" opublikował reportaż, w którym ukazuje szkodliwość dla pszczół produkcji mleka migdałowego w Stanach Zjednoczonych. W Kalifornii, gdzie rośnie około 80 procent migdałowców świata zaobserwowano, że pszczoły, które je zapylają masowo chorują, co w dalszej konsekwencji powoduje ich wymieranie.

Opisany w reportażu pszczelarz Dennis Arp stracił w przeciągu jednej zimy 150 pni. Problem ten dotyka także innych miejscowych hodowców pszczół, a na terytorium całych Stanów Zjednoczonych w 2019 roku wyginęło 50 miliardów tych owadów, co stanowi 30 procent tutejszej populacji. Jako przyczynę tego stanu wskazuje się masowe wykorzystywanie na plantacjach migdałowców pestycydów. Kalifornijscy farmerzy nie chcą jednak zrezygnować z ich stosowania. Rosnący popyt na mleko migdałowe zmusza do utrzymywania monoupraw, co wyklucza zachowanie bioróżnorodności.

Na obszarze stanu Kalifornia drzewa migdałowca, z których przetworzonych owoców wytwarza się mleko migdałowe, zajmują około 7 tysięcy kilometrów kwadratowych. W USA wartość sektora produkcji mleka migdałowego szacowana jest na blisko 2 miliardy dolarów. Do tej pory popularność tego produktu opierała się w znacznej mierze na jego rzekomej ekologiczności.

Czytaj również:

Ponad połowa amerykańskich pszczół jest wynajmowana do zapylania plantacji migdałów w Kalifornii



Liczba wyświetleń artykułu: 2311

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Zostań bohaterem pszczół

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka po mazursku

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich