Portal Pszczelarski

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Na zdjęciu panna cotta z miodem i orzechami włoskimi. Autorka zdjęcia: Małgorzata Radziszewska Źródło zdjęcia: Amku-Amku

przepis z miodem miód panna cotta panna cotta z miodem deser z miodem

"Od trzech dni po jednej gwałtownej burzy nadciąga następna. Dziś rano zrobiło się zdecydowanie zimniej. Ale światło dnia jest tak intensywne, że aż niepokojące, a niebo absolutnie jasne. Deszcze wszystko umyły. Aż do serca światła. Na horyzoncie ani odrobiny kurzu. Jedynie ostrość, czystość, żadnego atomu mgły. Rzadko się to widzi. Tak rzadko, że momenty, w których takie światło się pojawia, uświadamiają nam, w jak matowym świecie zazwyczaj się poruszamy"*

Dla kontrastu do kawy, mamy dziś deser delikatny, śmietankowy, o nieostrym smaku orzeszków koli, z odrobiną złocistego miodu. Myślałam, że kola będzie bardziej wyczuwalna, ale niestety miód ze swą natarczywą słodkością przesłania wszystko. Ciekawa  sprawa z tym napojem. Kola to przeciwieństwo wody. Jest przesłodka. Nie gasi pragnienia. Jest czarna i nieprzejrzysta. A jednak jest w jej smaku coś, co decyduje o jej popularności. Orzeszki koli? Może to jest kluczem do sukcesu.

Składniki:
- 330ml napoju typu cola,
- 200ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru,
- 2,5 łyżki żelatyny,
- 6 łyżeczek miodu płynnego,
- garść świeżo rozłupanych orzechów włoskich.

Przygotowanie:
1. Kolę przelać do garnuszka i zagotować, zestawić z ognia, dosypać żelatynę i szybko zamieszać, aby dobrze się rozpuściła, odstawić do przestygnięcia.

2. Po przestygnięciu dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy.

3. Rozlewamy całość do foremek (u mnie wyszło sześć różyczek z silikonowej formy, ale można użyć np. małe filiżanki).

4. Odstawiamy do stężenia.

5. Gdy panna cotta stężeje, wyciągamy ją z foremki, posypujemy orzechami i polewamy łyżeczką miodu.

* "51 zabaw (z) rzeczami", Roger -Pol Droit, s.31

Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Domowa musztarda z miodem

2. Ogórki z miodem

3. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

4. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

5. Śledzie w korzennej marynacie

6. Koktajl pietruszkowy z miodem

7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

8. Sałatka z kalafiora z miodem

9. Kurczak teriyaki z miodem

10. Kukurydziane bułeczki z miodem

11. Chleb na owsiance z miodem

12. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

13. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3994

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie