Portal Pszczelarski

Ogórki z miodem

Na zdjęciu ogórki z miodem. Autorka zdjęcia: Małgorzata Radziszewska Źródło zdjecia: Amku-Amku

przepis z miodem miód ogórki z miodem deser z miodem

Zawsze interesowała mnie historia jedzenia. Skąd pochodzi to warzywo? Jak nasi przodkowie przyrządzali swoje posiłki? Na próżno szukać tych odpowiedzi w szkolnych podręcznikach. Jeśli już pojawiała się jakaś ciekawostka, to tylko w formie zajawki na marginesie. A to przecież ciekawa wiedza i chyba warto wiedzieć, które rośliny są tymi rodzimymi, a które z importu. Dlatego tak się ucieszyłam, gdy na tegorocznym Pyrkonie znalazłam książkę o zwyczajach kulinarnych Słowian.

Jakie zatem warzywka znali nasi słowiańscy przodkowie? W warstwach archeologicznych znaleziono pozostałości grochu, bobu celtyckiego, soczewicy, ogórków, marchewek, pasternaku i czosnku. Najprawdopodobniej znana była także kapusta i rzepa. Ważnym produktem spożywczym był także miód - w Gnieźnie znaleziono gliniane naczynie ze stężonym miodem z X wieku! Mój miód jest trochę bardziej współczesny, a deser który z jego udziałem przygotowałam jest nieco osobliwy, ale za to prosty, smaczny i co najważniejsze słowiański! :)

Składniki*:
- 1 długi ogórek,
- łyżka płynnego miodu.

*M. Krasna-Korycińska, Przy słowiańskim stole, czyli kulinaria wczesnego średniowiecza, wyd. Triglav, Szczecin 2010, str. 79

Przygotowanie:

Ogórka obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do szklaneczki deserowej i polać miodem. Spożywać od razu, bo ogórki puszczają wodę i rozcieńczają miodek.

Ogórki z miodem

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Panna cotta z miodem i orzechami włoskimi

2. Domowa musztarda z miodem

3. Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

4. Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

5. Śledzie w korzennej marynacie

6. Koktajl pietruszkowy z miodem

7. Sałatka kobieca Keep smiling z miodem

8. Sałatka z kalafiora z miodem

9. Kurczak teriyaki z miodem

10. Kukurydziane bułeczki z miodem

11. Chleb na owsiance z miodem

12. Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

13. Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Amku-Amku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7576

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

BeePower – Be or not to be, depends on a bee!

Opowiemy faktów full, jak w biznesie działa ul

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Obowiązki pszczelarza na koniec roku podatkowego

Sprzedaż bezpośrednia miodu - opodatkowanie

Pszczelarz a faktura VAT RR

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych