Portal Pszczelarski

Szlakiem Złotej Podkowy - Ukraina oczami Pszczelarzy z Brzeska

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Pogórski Związek Pszczelarzy w Tarnowie Janusz Filip

W dniach 13-16.06.2019 r. wycieczka 28 pszczelarzy z Pogórskiego Związku w Tarnowie gościła kolejny już raz na Ukrainie. Bazą wypadową w tym roku stał się Kampus Uniwersytetu Katolickiego we Lwowie z Hotelem Patryjarhij. Położony trochę na uboczu, ale przy głównych drogach, obiekt oferuje wysokiej jakości nocleg oraz śniadania. Nie bez znaczenia jest też spokojna okolica oraz duży parking.

W czasie naszego pobytu doskwierał nam upał, ale udało się nam zdobyć po długiej batalii: Zamek Olesko, Złoczów oraz Podhorce. Niestety, do Brodów dotarliśmy za późno i zamek z murami obronnymi legł w ruinie oraz gruzach. Wszystkie te obiekty spina klamrą, a właściwie podkową osoba Jana III Sobieskiego, który urodził się w Olesku, a jego nazwisko pojawia się w każdym z tych zamków.

Zamki, jako filie Lwowskich placówek oferują dość dużą ilość eksponatów muzealnych, a same obiekty są w trakcie stałego liftingu. W Złoczowie możemy podziwiać między innymi portrety i piece kaflowe, a w Olesku Bitwę pod Wiedniem z Janem III Sobieskim w roli głównej. Dla chcących dowartościować swój własny stan, można tam również nabyć tytuł szlachecki za niewiele hrywien.

Podsumowując stan obiektów zabytkowych - zaczyna to wyglądać coraz lepiej! Warto je odwiedzić goszcząc na Ukrainie, a że każdy ma swoją prawdę i historię, to my wiemy, że Sobieski urodził się w Polsce, a oni, że na Ukrainie i to i to jest prawdą. Tylko która jest wyższa?

Wycieczka pszczelarska nie byłaby pełna, gdyby nie spotkanie z pszczelarzami oraz zakupy w sklepie pszczelarskim "Medok" na ul. Sacharowa we Lwowie u Tarasa. W Brodach nieopodal synagogi przejął nas młody pszczelarz, syn naszego gospodarza i za 30 km byliśmy na pasiece u Jana Doskocza. 250 pniowa pasieka trochę osamotniona w polach nieopodal lasu to typowe męskie gniazdo. Walające się kawałki materiałów budowlanych to wina pożaru jednego z obiektów, który jest właśnie w odbudowie, ale dwa apidomki oraz pracownia to już krok do przodu.

Sam Jan to człowiek światowy, często odwiedzający Kraków, ale również austriackich i niemieckich hodowców pszczoły kraińskiej. Jego pasieka prowadzi ocenę kilku linii tej pszczoły m.in. singer, bielki, perner, sklenar czy karpatki, pod względem miodności, siły i łagodności.

Mimo dymu z grilla komary cięły niemiłosiernie, a burza wisiała na włosku, więc ewakuacja poszła sprawnie. I tak pełni wrażeń historycznych oraz doznań estetycznych, nie zaniedbując tematu z jakim na co dzień się borykamy, wróciliśmy do Brzeska z nadzieją, że za rok znowu tam pojedziemy z tym samym kierowcą firmy "Jakubas" i do tego samego hotelu. Inne będą już tylko kierunki naszych wypadów.

Zobacz również:

Wycieczka Pszczelarzy z Brzeska na Ukrainę 2019 (galeria zdjęć)

Janusz Filip

Janusz Filip

Autor publikacji

Doświadczony pszczelarz, Członek Zarządu Pogórskiego Związku Pszczelarzy w Tarnowie

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3135

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bigos staropolski na winie z miodem

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.