Portal Pszczelarski

Szlakiem Złotej Podkowy - Ukraina oczami Pszczelarzy z Brzeska

pszczelarstwo podkarpackie relacja z wydarzenia Pogórski Związek Pszczelarzy w Tarnowie Janusz Filip

W dniach 13-16.06.2019 r. wycieczka 28 pszczelarzy z Pogórskiego Związku w Tarnowie gościła kolejny już raz na Ukrainie. Bazą wypadową w tym roku stał się Kampus Uniwersytetu Katolickiego we Lwowie z Hotelem Patryjarhij. Położony trochę na uboczu, ale przy głównych drogach, obiekt oferuje wysokiej jakości nocleg oraz śniadania. Nie bez znaczenia jest też spokojna okolica oraz duży parking.

W czasie naszego pobytu doskwierał nam upał, ale udało się nam zdobyć po długiej batalii: Zamek Olesko, Złoczów oraz Podhorce. Niestety, do Brodów dotarliśmy za późno i zamek z murami obronnymi legł w ruinie oraz gruzach. Wszystkie te obiekty spina klamrą, a właściwie podkową osoba Jana III Sobieskiego, który urodził się w Olesku, a jego nazwisko pojawia się w każdym z tych zamków.

Zamki, jako filie Lwowskich placówek oferują dość dużą ilość eksponatów muzealnych, a same obiekty są w trakcie stałego liftingu. W Złoczowie możemy podziwiać między innymi portrety i piece kaflowe, a w Olesku Bitwę pod Wiedniem z Janem III Sobieskim w roli głównej. Dla chcących dowartościować swój własny stan, można tam również nabyć tytuł szlachecki za niewiele hrywien.

Podsumowując stan obiektów zabytkowych - zaczyna to wyglądać coraz lepiej! Warto je odwiedzić goszcząc na Ukrainie, a że każdy ma swoją prawdę i historię, to my wiemy, że Sobieski urodził się w Polsce, a oni, że na Ukrainie i to i to jest prawdą. Tylko która jest wyższa?

Wycieczka pszczelarska nie byłaby pełna, gdyby nie spotkanie z pszczelarzami oraz zakupy w sklepie pszczelarskim "Medok" na ul. Sacharowa we Lwowie u Tarasa. W Brodach nieopodal synagogi przejął nas młody pszczelarz, syn naszego gospodarza i za 30 km byliśmy na pasiece u Jana Doskocza. 250 pniowa pasieka trochę osamotniona w polach nieopodal lasu to typowe męskie gniazdo. Walające się kawałki materiałów budowlanych to wina pożaru jednego z obiektów, który jest właśnie w odbudowie, ale dwa apidomki oraz pracownia to już krok do przodu.

Sam Jan to człowiek światowy, często odwiedzający Kraków, ale również austriackich i niemieckich hodowców pszczoły kraińskiej. Jego pasieka prowadzi ocenę kilku linii tej pszczoły m.in. singer, bielki, perner, sklenar czy karpatki, pod względem miodności, siły i łagodności.

Mimo dymu z grilla komary cięły niemiłosiernie, a burza wisiała na włosku, więc ewakuacja poszła sprawnie. I tak pełni wrażeń historycznych oraz doznań estetycznych, nie zaniedbując tematu z jakim na co dzień się borykamy, wróciliśmy do Brzeska z nadzieją, że za rok znowu tam pojedziemy z tym samym kierowcą firmy "Jakubas" i do tego samego hotelu. Inne będą już tylko kierunki naszych wypadów.

Zobacz również:

Wycieczka Pszczelarzy z Brzeska na Ukrainę 2019 (galeria zdjęć)

Janusz Filip

Janusz Filip

Autor publikacji

Doświadczony pszczelarz, Członek Zarządu Pogórskiego Związku Pszczelarzy w Tarnowie

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2642

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich na rok 2014

Właściwości miodu akacjowego

Jak wykonać odkład pszczeli?

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie