Portal Pszczelarski

Chrońmy nasze pszczoły - projekt pszczelarzy z Chotomowa 2019

pszczelarstwo mazowieckie Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły Chrońmy nasze pszczoły Marek Dudek

Jak informuje Gazeta Miejscowa, Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły z Chotomowa w województwie mazowieckim wystartowało właśnie z projektem "Chrońmy nasze pszczoły", który jest skierowany, m.in. do dzieci ze szkół podstawowych, a także słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku.

Przedsięwzięcie, współfinansowane z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich, potrwa do końca 2020 roku. Jest to jedyny w Polsce projekt realizowanych w ramach środków z tej dotacji ukierunkowany na ochronę pszczół. Zakłada on przeprowadzenie przez chotomskich pszczelarzy całodziennych, bezpłatnych warsztatów dla 24 klas szkół podstawowych z powiatu legionowskiego, a także zajęć warsztatowych dla 5 grup z lokalnych Uniwersytetów Trzeciego Wieku. Ponadto Stowarzyszenie Nasze Pszczoły zamierza przeszkolić 20 podopiecznych Centrum Integracji Społecznej w Legionowie i przekazać im mikropasiekę wraz z pełnym wyposażeniem.

Hodowcy pszczół oferują również 8 sesji w domku apiterapii, powstającym na terenie pasieki edukacyjno-szkoleniowej w Chotomowie. Ma to być forma leczenia i relaksu wynikającego z przebywania w pobliżu czterech pracujących rodzin pszczelich. Towarzyszący im zapach, powietrze, dźwięki i przyjazne pole magnetyczne ma pozytywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie osób korzystających z tej formy terapii.

Realizacja projektu już jest w toku. "Wkrótce do Uniwersytetów Trzeciego Wieku oraz szkół z ofertą warsztatów dla klas III-IV zgłoszą się nasi koordynatorzy. Mamy nadzieję, że w ramach udziału w projekcie uczestnicy będą zakładali przydomowe ogródki i rabaty z powierzonych pakietów nasion lub zaopiekują się mikroulami, w których zasiedlone będą pszczoły murarki" – zapowiada w rozmowie z Gazetą Miejscową Marek Dudek, prezes Stowarzyszenia Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły.

Przewiduje się, że na początku czerwca 2019 rozpoczną się pierwsze szkolenia dla grup szkolnych. Z organizatorami można kontaktować się poprzez adres mailowy: fio2019.projekt@nasze-pszczoly.pl

Opracowano na podstawie:
Gazeta Miejscowa, Pszczoły w natarciu, http://www.miejscowa.pl/2019/04/15/pszczoly-w-natarciu/.html , Data publikacji: 2019.04.16, Data odczytu: 2019.04.17

Czytaj również:

Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły rośnie w siłę



Liczba wyświetleń artykułu: 858

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Pierniczki świąteczne z miodem

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Ciasteczka lekko miodowe

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem