Portal Pszczelarski

Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły rośnie w siłę

pszczelarstwo mazowieckie Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły Marek Dudek ogród miododajny skansen pszczelarski hotel dla pszczół

Tradycje pszczelarskie w gminie Jabłonna sięgają aż 1369 roku, a od dwóch lat, głównie dzięki działalności Stowarzyszenia Sympatyków Pszczelarstwa "Nasze Pszczoły" odradzają się z podwójną siłą. Członkowie stowarzyszenia, których wciąż przybywa, imponują swoim zaangażowaniem i pomysłowością.

Daniel Szablewski, redaktor portalu Jabłonna dla Mieszkańców, postanowił poznać bliżej założyciela grupy. Pan Marek Dudek jest pszczelarzem od kilkunastu lat, tak jak jego tata, dziadek i pradziadek. Początkowo zajmował się pszczołami hobbystycznie, miał mała pasiekę w okolicach swojego domu, jednak z biegiem lat, kiedy miał już ponad 20 rodzin pszczelarskich zdecydował się na złożenie stowarzyszenia.

Znalezienie odpowiedniego miejsca w okolicy na założenie większej pasieki było nie lada wyzwaniem, ale i tu nieoceniona okazała się pomoc okolicznych mieszkańców, a dokładnie Pana Franciszka Pietrasa, który wyraził zgodę, aby na jego działce ustawiono ule i zorganizowano ogród miododajny.

Dziś Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa "Nasze Pszczoły" ma na swoim koncie wiele sukcesów. Dzieci z okolicznych szkół korzystają ze ścieżek edukacyjnych, wytyczonych w ogrodzie, stworzono też skansen, który prezentuje zabytkowe ule, pszczelarze organizują ciekawe zajęcia dla dzieci, dzięki czemu promują tradycje pszczelarskie i uczą młode pokolenie jakie znaczenie mają pszczoły dla naszego środowiska.  

Pan Marek Dudek zachwala również inicjatywę hotelu dla pszczół, dzięki któremu pszczelarze mieszkający w bloku, mogą aktywnie zajmować się swoim hobby. Co więcej, stowarzyszenie organizuje kursy dla młodych pszczelarzy. W 2017 roku taki 60-godzinny kurs ukończyło 30 osób, a część z nich już prowadzi swoje ule w pszczelim hotelu.

Miód z pasieki Pana Marka jest również wyjątkowy. W ubiegłym roku zdobył on Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, a w grudniu tego roku Kapituła Urzędu Marszałkowskiego zdecydowała o przyznaniu certyfikatu przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na terenie Mazowsza dla pasieki.

Opracowano na podstawie:

Jabłonna dla Mieszkańców, W Chotomowie dbają o pszczoły, http://jablonnadlamieszkancow.pl/chotomowie-dbaja-o-pszczoly/, Data publikacji: 2017.12.23, Data odczytu: 2017.12.24

Czytaj również:

Chrońmy nasze pszczoły - projekt pszczelarzy z Chotomowa 2019



Liczba wyświetleń artykułu: 1786

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Herbatka z miodem na przeziębienie