Sukces pszczelarzy z Drogomyśla 2019
Jak informuje szczecińska Gazeta Wyborcza, pszczelarze z rodzinnej Pasieki Dziki Miód z Drogomyśla w województwie zachodniopomorskim zdobyli dwa złote i dwa brązowe medale na The Mazer Cup w Denver – największym i najbardziej prestiżowym konkursie poświęconym miodom pitnym na świecie.
W konkursie jury oceniało m.in. smak i bukiet, aromat, konsystencję oraz barwę miodów pitnych. W rezultacie złotymi medalami zostały wyróżnione, w kategorii miodów pitnych tradycyjnych: "Flight of the Bumblebee" – "Lot Trzmiela" oraz kategorii Cyser – miodów z dodatkiem jabłek: "Jabczak". Trzecie miejsce na podium wśród Pyment – miodów z dodatkiem winogron zdobył "Zwiegeld", a kategorii Varietal – miodów pitnych z jednego gatunku miodu: "Barrel C Acacia".
Anna i Krzysztof Piwowarowie prowadzący Pasiekę Dziki Miód pokonali w Denver setki pszczelarzy z całego świat. Jak zapewniają na swojej stronie, miód rzepakowy i inne produkty pszczele pozyskują "na czystych ekologicznie terenach, wśród łąk i lasów". Wspólnie zapewniają: "Nasze pszczoły zbierają nektar, pyłek i spadź z roślin występujących w naturalnym środowisku, z dala od ośrodków przemysłowych. Gospodarujemy zgodnie z zasadami ekologii i zgodnie z zasadami zdrowego żywienia".
Opracowano na podstawie:
Gazeta Wyborcza, Ci pszczelarze wiedzą, jak robić dobre miody pitne. W USA zdobyli aż cztery medale, http://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,24571475,ci-pszczelarze-wiedza-jak-robic-dobre-miody-pitne-w-usa-zdobyli.html, Data publikacji: 2019.03.21, Data odczytu: 2019.03.27
Czytaj również:
Liczba wyświetleń artykułu: 1786
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!