Portal Pszczelarski

Sukces pszczelarzy z Drogomyśla 2019

pszczelarstwo zachodniopomorskie Pasieka Dziki Miód miód pitny

Jak informuje szczecińska Gazeta Wyborcza, pszczelarze z rodzinnej Pasieki Dziki Miód z Drogomyśla w województwie zachodniopomorskim zdobyli dwa złote i dwa brązowe medale na The Mazer Cup w Denver – największym i najbardziej prestiżowym konkursie poświęconym miodom pitnym na świecie.

W konkursie jury oceniało m.in. smak i bukiet, aromat, konsystencję oraz barwę miodów pitnych. W rezultacie złotymi medalami zostały wyróżnione, w kategorii miodów pitnych tradycyjnych: "Flight of the Bumblebee" – "Lot Trzmiela" oraz kategorii Cyser – miodów z dodatkiem jabłek: "Jabczak". Trzecie miejsce na podium wśród Pyment – miodów z dodatkiem winogron zdobył "Zwiegeld", a kategorii Varietal – miodów pitnych z jednego gatunku miodu: "Barrel C Acacia".

Anna i Krzysztof Piwowarowie prowadzący Pasiekę Dziki Miód pokonali w Denver setki pszczelarzy z całego świat. Jak zapewniają na swojej stronie, miód rzepakowy i inne produkty pszczele pozyskują "na czystych ekologicznie terenach, wśród łąk i lasów". Wspólnie zapewniają: "Nasze pszczoły zbierają nektar, pyłek i spadź z roślin występujących w naturalnym środowisku, z dala od ośrodków przemysłowych. Gospodarujemy zgodnie z zasadami ekologii i zgodnie z zasadami zdrowego żywienia".

Opracowano na podstawie:
Gazeta Wyborcza, Ci pszczelarze wiedzą, jak robić dobre miody pitne. W USA zdobyli aż cztery medale, http://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,24571475,ci-pszczelarze-wiedza-jak-robic-dobre-miody-pitne-w-usa-zdobyli.html, Data publikacji: 2019.03.21, Data odczytu: 2019.03.27

Czytaj również:

Jak powstaje miód pitny?



Liczba wyświetleń artykułu: 1899

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Konferencja Współczesne Uwarunkowania Zarządzania Środowiskiem

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bigos staropolski na winie z miodem

Wigilijne łazanki na bogato

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ciasto orzechowe z miodem

Słodka sałatka z kurczakiem

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie