Jak powstaje miód pitny?

Miód pitny. Źródło obrazka: gearhungry.com/wp-content/uploads/2013/05/Homemade-Mead-Making-Kit.jpg.jpg

miód pitny produkcja miodu pitnego miodosytnictwo rodzaje miodów pitnych półtorak dwójniak trójniak czwórniak piątak

Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej, tzn. rozcieńczonego miodu pszczelego (najczęściej lipowego).

Miód pitny sycono już w czasach starożytnych, jednak pierwsze zmianki dotyczące miodosytnictwa na terenach Polski i Litwy pojawiają się dopiero w źródłach średniowiecznych.

W Polsce produkcja miodu pitnego (miodosytnictwo) jest uregulowana przez przepisy Ustawy z dnia 18 listopada 1948 r. o produkcji win, moszczów winnych i miodów pitnych oraz o obrocie tymi produktami (Dz.U. 1948 nr 58 poz. 462.) oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 maja 2013 r. w sprawie rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych, jakie powinny spełniać te napoje (Dz.U. 2013 poz. 633).

Od 2008 r. polskie produkty pod nazwami: Staropolski miód pitny "półtorak", Staropolski miód pitny "dwójniak", Staropolski miód pitny "trójniak" oraz Staropolski miód pitny "czwórniak", są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (ang. traditional speciality guaranteed, TSG), a przez to chronione w celu ochrony nazw tych produktów i zapewnienia ich autentyczności.

Tradycyjny podział miodów pitnych oraz wskazane przepisy wyróżniają: półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki.

Półtorak – miód pitny, dla którego brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody (58-61° w skali Ballinga). Wysokie stężenie cukrów powoduje, że fermentacja trwa bardzo długo, a miód pitny dojrzewa po ok. dziewięciu latach leżakowania.

Dwójniak – słodki miód pitny, dla którego brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody (48-50° w skali Ballinga). Dojrzewanie dwójniaka trwa ponad cztery lata.

Trójniak – półsłodki miód pitny, dla którego brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody (34-36° w skali Ballinga). Dojrzewa ponad rok.

Czwórniak – półwytrawny miód pitny, dla którego brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody (25-28° w skali Ballinga). Czwórniak dojrzewa ok. rok.

Rozcieńczając wodą jeszcze bardziej brzeczkę, można uzyskać piątaka - miód pitny, dla którego brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej czterema jednostkami objętości wody (21-23° w skali Ballinga). Warto jednak pamiętać, że poziom rozcieńczenia wpływa na ostateczną jakość trunku.

Zobacz również:

Podział miodów pitnych

W czym podawać miód pitny?

Produkcja miodu pitnego

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3889

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972

2014-09-29 09:56:57

Miód pitny jest świetny na zimowe wieczory. Porządnie rozgrzewa!

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice
EL-TER biuro projektowe Kraków Gabinet Trychologiczny Ewelina Wysoczańska

Kanał na Twitter

Newsletter

Portal Pszczelarski 2013 - ∞ © Wszelkie prawa zastrzeżone

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Portal Pszczelarski

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.