Portal Pszczelarski

Jak powstaje miód pitny?

Miód pitny. Źródło obrazka: gearhungry.com/wp-content/uploads/2013/05/Homemade-Mead-Making-Kit.jpg.jpg

miód pitny produkcja miodu pitnego miodosytnictwo rodzaje miodów pitnych półtorak dwójniak trójniak czwórniak piątak

Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej, tzn. rozcieńczonego miodu pszczelego (najczęściej lipowego).

Miód pitny sycono już w czasach starożytnych, jednak pierwsze zmianki dotyczące miodosytnictwa na terenach Polski i Litwy pojawiają się dopiero w źródłach średniowiecznych.

W Polsce produkcja miodu pitnego (miodosytnictwo) jest uregulowana przez przepisy Ustawy z dnia 18 listopada 1948 r. o produkcji win, moszczów winnych i miodów pitnych oraz o obrocie tymi produktami (Dz.U. 1948 nr 58 poz. 462.) oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 maja 2013 r. w sprawie rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych, jakie powinny spełniać te napoje (Dz.U. 2013 poz. 633).

Od 2008 r. polskie produkty pod nazwami: Staropolski miód pitny "półtorak", Staropolski miód pitny "dwójniak", Staropolski miód pitny "trójniak" oraz Staropolski miód pitny "czwórniak", są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (ang. traditional speciality guaranteed, TSG), a przez to chronione w celu ochrony nazw tych produktów i zapewnienia ich autentyczności.

Tradycyjny podział miodów pitnych oraz wskazane przepisy wyróżniają: półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki.

Półtorak – miód pitny, dla którego brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej połową jednostki objętości wody (58-61° w skali Ballinga). Wysokie stężenie cukrów powoduje, że fermentacja trwa bardzo długo, a miód pitny dojrzewa po ok. dziewięciu latach leżakowania.

Dwójniak – słodki miód pitny, dla którego brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej jedną jednostką objętości wody (48-50° w skali Ballinga). Dojrzewanie dwójniaka trwa ponad cztery lata.

Trójniak – półsłodki miód pitny, dla którego brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej dwiema jednostkami objętości wody (34-36° w skali Ballinga). Dojrzewa ponad rok.

Czwórniak – półwytrawny miód pitny, dla którego brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej trzema jednostkami objętości wody (25-28° w skali Ballinga). Czwórniak dojrzewa ok. rok.

Rozcieńczając wodą jeszcze bardziej brzeczkę, można uzyskać piątaka - miód pitny, dla którego brzeczka powstaje z jednej jednostki objętości miodu rozcieńczonej czterema jednostkami objętości wody (21-23° w skali Ballinga). Warto jednak pamiętać, że poziom rozcieńczenia wpływa na ostateczną jakość trunku.

Zobacz również:

Podział miodów pitnych

W czym podawać miód pitny?

Produkcja miodu pitnego

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 16209

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2014-09-29 09:56:57

Miód pitny jest świetny na zimowe wieczory. Porządnie rozgrzewa!



  Współpracują z portalem:

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.