Portal Pszczelarski

Szerszeń azjatycki coraz bliżej Polski. Będzie zagrażać ludziom i pszczołom

pszczelarstwo w Polsce szerszeń azjatycki

Jak informuje dziennik Rzeczpospolita, szerszeń azjatycki – największy tego typu owad na świecie – jest już na terytorium Niemiec. Niedługo może pojawić się też w Polsce.

Szerszenie azjatyckie pochodzą z obszaru Azji południowej i południowo-wschodniej. Do Europy zawitały po raz pierwszy w 2004 roku. Wówczas najprawdopodobniej wraz z transportem chińskiej porcelany trafiły do Francji, gdzie na południu tego kraju jedna bądź kilka królowych utworzyła swoje kolonie. Od tego momentu odnotowuje się systematyczne powiększanie się o średnio 100 km rocznie zasięgów występowania tych owadów. W 2018 roku pojawiły się w niemieckiej Hesji. Przewiduje się, że dotrą one do Polski w przeciągu kilku najbliższych lat.

Szerszeń azjatycki odznacza się imponującą wielkością. U królowych rozpiętość skrzydeł dochodzi do 7,6 cm, natomiast długość ciała to od 2,5 do 4,5 cm. Inną cechą przedstawicieli tego gatunku są zagrożenia, jakie niosą ze sobą. Użądlenie szerszenia azjatyckiego może być śmiertelne nie tylko dla alergika, ale również osoby dotąd odpornej na jad osowatych. Z powodu użądlenia przez tego owada w Japonii umiera rocznie około 40 osób.

Pojawienie się szerszeni azjatyckich w Polsce to również zagrożenie dla pszczół. Szacuje się, że jedno gniazdo takich szerszeni potrafi w ciągu roku zabić około 20 tysięcy pszczół. Co gorsza, ten niebezpieczny owad ma niewielu naturalnych przeciwników. Zalicza się do nich sikory, kury gołoszyje (ozdobne) i trzmielojady, a także pasożyty- muchówki i nicienie.

Z powodu tej niewielkiej liczby wrogów owady te w innych krajach są tępione za pomocą głównie środków owadobójczych. Pszczelarze niekiedy tworzą również specjalne pułapki, które jednak rzadko zdają egzamin. Ich ofiarą pada około 1% szerszeni.

Własną metodę walki z przeciwnikiem wypracowały z kolei pszczoły azjatyckie. W momencie zagrożenia ze strony lokalnych szerszeni pszczoły synchronicznie brzęczą, co wywołuje u groźnego owada przerażenie.

Opracowano na podstawie:

Rzeczpospolita, Szerszeń azjatycki zbliża się do Polski, https://www.rp.pl/Ekologia/190309996-Szerszen-azjatycki-zbliza-sie-do-Polski.html, Data publikacji: 2019.03.01, Data odczytu : 2019.03.01

Wirtualna Polska, Szerszeń azjatycki zbliża się do Polski. Największy szerszeń na świecie jest śmiertelnym zagrożeniem dla ludzi i pszczół, https://wiadomosci.wp.pl/szerszen-azjatycki-zbliza-sie-do-polski-najwiekszy-szerszen-na-swiecie-jest-smiertelnym-zagrozeniem-dla-ludzi-i-pszczol-6354682000508545a.htm, Data publikacji: 2019.03.01, Data odczytu : 2019.03.01

Czytaj również:

Co zrobić, gdy użądli pszczoła, osa, szerszeń lub trzmiel?



Liczba wyświetleń artykułu: 3482

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Pasieka w Krakowie? Jest zgoda radnych!

Wystawa Ogrodniczo-Pszczelarska w Barzkowicach 2023

Najsmaczniejszy miód XVII Biesiady Miodowej w Kurowie

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Biały miód leśny z Mount Oku

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Projekt Bzykająca Przyczepka

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego