Portal Pszczelarski

Co zrobić, gdy użądli pszczoła, osa, szerszeń lub trzmiel?

użądlenie pszczoły użądlenie osy użądlenie szerszenia użądlenie trzmiela wstrząs anafilaktyczny

3 sierpnia 2018 r. Główny Inspektor Sanitarny opublikował poradnik pod tytułem: "Pszczoły, osy, szerszenie - pierwsza pomoc przy użądleniach. Jak się zachować, gdy dojdzie do użądlenia przez pszczołę lub osę?" Przedstawił w nim porady, w jaki sposób należy się zachować w przypadku użądlenia przez owady, tak aby wakacje były udane, a przede wszystkim bezpieczne.

GIS ostrzega, że wprawdzie większość ukąszeń kończy się zaledwie niegroźnym zaczerwienieniem, bólem i pieczeniem, to jednak w skrajnych przypadkach użądlenia mogą doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a zlekceważony wstrząs grozi śmiercią. Szczególnie groźne są sytuacje, gdy "pszczoła albo osa zaatakowała okolicę ust, gardła lub języka lub jeśli osoba użądlona jest uczulona na jad owada."

Jak rozpoznać wstrząs anafilaktyczny? W takim przypadku może nastąpić omdlenie, spadek ciśnienia krwi, przyśpieszone czynności serca, zawroty głowy, nudności oraz wymioty, obrzęk języka lub twarzy, wysypka na części lub na całym ciele czy uczucie ściskania klatki piersiowej.

Jeżeli osoba uczulona zostanie ukąszona, a nie ma leków, należy jej podać do wypicia wapno musujące. Do miejsca użądlenia trzeba przyłożyć zimny okład z lodu i jak najszybciej wezwać pogotowie ratunkowe.

Jeżeli poszkodowana osoba nie jest uczulona, należy - w razie użądlenia przez pszczołę - szybko wyciągnąć żądło. Trzeba to zrobić ostrożnie, żeby nie uszkodzić woreczka jadowego, bo to może zwiększyć dawkę jadu. Miejsce użądlenia trzeba dokładnie umyć wodą z mydłem. Należy też przyłożyć zimny okład - zmniejszy obrzęk i spowolni rozprzestrzenianie się jadu.

Aby zmniejszyć ryzyko użądlenia, lepiej nosić ubrania o jasnych kolorach, gdyż żądlące owady wybierają kolory ciemne. Należy powstrzymać się od używania silnych perfum, płynów po goleniu, innych wonnych preparatów.

Na szczęście, potencjalnie użądlenia przez pszczoły nie są tak groźne jak ataki os, trzmieli czy szerszeni, które w przeciwieństwie do pszczoły mogą żądlić wielokrotnie lub prowokować atak innych członków owadziej rodziny z gniazda.

Opracowano na podstawie:

www.politykazdrowotna.com, GIS radzi jak się zachować po użądleniu przez pszczołę lub osę, http://www.politykazdrowotna.com/34990,gis-radzi-jak-sie-zachowac-po-uzadleniu-przez-pszczole-lub-ose, Data publikacji: 2018.08.03, Data odczytu: 2018.08.03

fakty.interia.pl, GIS ostrzega: Użądlenia mogą zagrażać życiu, https://fakty.interia.pl/polska/news-gis-ostrzega-uzadlenia-moga-zagrazac-zyciu,nId,2614695, Data publikacji: 2018.08.03, Data odczytu: 2018.08.03

gis.gov.pl, Pszczoły, osy, szerszenie – pierwsza pomoc przy użądleniach. Jak się zachować, gdy dojdzie do użądlenia przez pszczołę lub osę?, https://gis.gov.pl/zdrowie/pszczoly-osy-szerszenie-pierwsza-pomoc-przy-uzadleniach-jak-sie-zachowac-gdy-dojdzie-do-uzadlenia-przez-pszczole-lub-ose/, Data publikacji: 2018.08.03, Data odczytu: 2018.08.03



Liczba wyświetleń artykułu: 5734

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2018-08-04 07:01:46

Z tym artykułem powinien zapoznać się każdy. Poprawna reakcja na użądlenie może uchronić nawet życie!



  Współpracują z portalem:

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Krążki owsiane z żurawiną i miodem

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Sałatka z kalafiora z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Kurczak teriyaki z miodem